Data
20 de March de 2019

El tramvia d’Alacant compleix 20 anys des de la posada en marxa del primer tram entre Porta del Mar i Albufereta

El primer traçat posat en marxa per la Generalitat va comptar amb 3.500 metres i tres parades 

Dos dècades després el TRAM d’Alacant compta amb tres línies de tramvia i una de tren-tram que sumen més de 50 quilòmetres de xarxa 
 

L’actual xarxa tramviària del TRAM d’Alacant compleix 20 anys en funcionament, des que es posara en marxa per part de la Generalitat un primer tram tramviari entre Porta del Mar i L’Albufereta. 

El 17 de març de 1999 un tramvia Combino recorria per primera vegada els 3.500 metres de traçat tramviari. Esta connexió comptava amb 675 metres de recorregut entre Porta del Mar i estació de la Marina en plataforma reservada, i altres 2.825 metres entre l’estació de la Marina i Albufereta, compartint via amb el ferrocarril que en aquell moment unia la ciutat d’Alacant amb Dénia 
 
El tramvia havia deixat de circular en la ciutat d’Alacant en 1969 i 30 anys després es recuperava amb este primer traçat. Després d’esta prova, la Generalitat va prolongar el traçat tramviari fins a les parades de Finca Adoc, Lucentum i La Condomina.
 
Amb només tres parades, este primer recorregut experimental va servir per a polsar l’opinió dels ciutadans i definir les característiques tècniques i d’explotació que hauria de reunir el futur tramvia d’Alacant que posteriorment va passar a denominar-se oficialment TRAM d’Alacant
 
 FGV va realitzar durant les primeres setmanes en circulació una enquesta a 2.000 usuaris per a polsar la seua opinió. El 75% dels enquestats va qualificar com “molt bona” l’experiència sobre el servei, mentres que la consideració “bona” l’atorgava el 23% de les enquestes. Ningú va fer una valoració negativa i només el 2% es va inclinar per l’opció “regular”. 
 
A més, el 96% dels enquestats considerava el tramvia com la solució adequada als problemes del transport urbà d’Alacant, destacant com a qualitats més apreciades d’este sistema el seu caràcter “no contaminant” (75%); la seua rapidesa (59%); “comoditat” (59%); “plataforma baixa” (51%) i la seua capacitat  “d’integració en l’entorn urbà” (47%).
 
El tramvia 20 anys després
 
Transcorreguts 20 anys des de la seua posada en marxa, la xarxa del TRAM d’Alacant ha evolucionat fins a consolidar-se amb un sistema tramviari de referència modern, sostenible i accessible, D’aquell recorregut de poc més de tres quilòmetres s’ha passat a una xarxa amb tres línies tramviàries i una de tren tram, a la que este estiu se li sumara una nova línia entre Porta del Mar i Platja de Sant Joan.
 
La xarxa tramviària compta amb més de 50 quilòmetres que utilitzen tramvies i tren-tram i que unixen Alacant amb Sant Vicent del Raspeig, Platja de Sant Joan i poblacions com El Campello, La Vila joiosa i Benidorm. 
 
En estos 20 anys més de 80 milions d’usuaris han utilitzat els serveis de la xarxa del Tram d’Alacant, resultat de la modernització de la més que centenària línia que unia Alacant i Dénia en el seu origen.
 
Evolució
 
Després d’este primer traçat tramviari, el 15 d’agost de 2003 el  TRAM d’Alacant va començar a prestar servei entre les estacions de Porta del Mar a Alacant i El Campello amb 16 parades, un recorregut superior als 12 quilòmetres. Junt amb la inversió realitzada en la pròpia línia, destaca com a part del projecte executat la reurbanització de més de 30.000 metres quadrats d’espais pròxims i limítrofs al traçat actual.
 
A continuació, diverses dates han marcat l’evolució del TRAM d’Alacant. El 10 de maig de 2007 va entrar en funcionament un nou tram, comprés entre La Isleta i Mercado, i la inauguració de les estacions de Mercado i Marq (hui en dia Marq-Castillo), el que possibilitava la prolongació dels serveis tramviaris fins al centre de la ciutat d’Alacant en subterrani. Un mes més tard, s’inaugurava el ramal a Platja de Sant Joan, corresponent a la Línia 4.
 
El 29 de juliol de 2007, marcava un important avanç en el projecte del TRAM. La Línia 1 connectava les estacions de Mercat i Creueta, en La Vila-Joiosa, acostant ambdós municipis. L’ampliació de freqüències d’esta línia el 25 de gener de 2007 i l’ampliació del TRAM fins a Benidorm el 2 de juny de 2008 suposaven un revulsiu per al TRAM, amb un important increment de viatgers. Al desembre de 2009, es va inaugurar el bucle de la Línia 4 per a completar la connexió amb Platja de Sant Joan. 
 
Al juny de 2010 es va obrir al públic l’estació subterrània de luceros, actual capçalera de les Línies 1, 2, 3 i 4, de manera que el TRAM arribava així al mateix cor d’Alacant.
 
El 4 de setembre de 2013 es va inaugurar la Línia 2 entre l’estació de Luceros i la parada de Sant Vicent del Raspeig, ampliació que ha significat un augment qualitatiu i quantitatiu del servei prestat pel tramvia.
 
En l’actualitat, s’han finalitzat les obres del túnel de Serra Grossa i s’està executant la modernització de la Línia 9 (Benidorm-Dénia), en les que la Generalitat està invertint més de 130 milions d’euros.
 

Notícies relacionades

26 - 04 - 2024

Una delegació de la Comissió Europea i el Ministeri d’Hisenda visiten la Línia 10 de Metrovalencia

La posada en servici de la línia en 2022 va comptar amb finançament de la Unió Europea a través del...
21 - 04 - 2024

Els Espais i el Centre d’Atenció al Client de Metrovalencia van atendre més de 285.000 visites en 2023

L'oficina de Xàtiva va acumular 118.074 consultes personalitzades l'any passat, el 40,7% del total Setembre, octubre i març van ser...
19 - 03 - 2024

Metrovalencia evita 1,1 milions de desplaçaments de vehicles privats en els principals cinc dies de Falles

El servici d'FGV del dia 15 a la matinada del 20 eludix l'emissió de 1.568 tones de CO₂ a l'atmosfera...