Data
02 de November de 2018

FGV inicia els treballs de millora de ascensors i escales mecàniques de les estacions de Metrovalencia

Amb estes intervencions s’incrementen les condicions de funcionament, disponibilitat i fiabilitat d’estos equips

En els pròxims anys està previst renovar 48 escales mecàniques i 17 ascensors en diferents estacions de la xarxa

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) ha iniciat un pla de millora de les condicions tècniques de ascensors i escales mecàniques de les estacions de Metrovalencia. L’objectiu d’estos treballs és renovar aquells equips més obsolets o que patixen major desgast i garantir unes millors condicions de funcionament, disponibilitat i fiabilitat.

 
Estes actuacions estan incloses en el contracte de manteniment i conservació d’estos equips, en funcionament des del passat mes d’abril i que compta amb una dotació econòmica de 7.258.615 euros, IVA inclòs, i un termini de quatre anualitats amb possibilitat de pròrroga de dos anys més. Les actuacions previstes estan adaptades als paràmetres de seguretat establits per la norma UNE-EN-115-2.
 
Amb estes intervencions, la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori que dirigix María José Salvador es marca com a objectiu incrementar les condicions de mobilitat i accessibilitat dels clients que utilitzen els servieis de Metrovalencia.


Primeres actuacions
 
Estos treballs, que han començat esta setmana en l’escala mecànica d’eixida de l’estació de Colón a la Plaça dels Pinazo, formen part del manteniment de cicle llarg de les escales mecàniques de la xarxa, dirigit a prolongar la vida útil d’estos equips en perfectes condicions. 
 
Les intervencions de manteniment de cicle llarg suposen un rejoveniment dels equips, substitució de totes les peces sotmeses a desgast i envelliment, a fi de restablir les seues prestacions originals de fiabilitat i disponibilitat, amb menys cost i molèsties als usuaris.
 
Després d’esta primera actuació, el dia 5 de novembre està previst intervindre en les escales mecàniques de Xàtiva, també d’eixida al carrer, en este cas Ribera, que obligarà a tancar esta boca del metro, quedant obertes per als usuaris les de la Plaça de Bous, Adif-Renfe i de l’institut Lluís Vives. 
 
Este mateix dia, també s’inicien els treballs en les escales d’Àngel Guimerà del carrer Palleter de baixada, en el vestíbul secundari. El nombre total d’escales mecàniques a renovar en sis anys és de 48.


Renovació d’ascensors
 
Com a part d’estos treballs també està prevista la substitució dels ascensors més obsolets. El contracte contempla una substitució programada dels equips hidràulics per equips elèctrics, amb reduccions de consum energètic superiors al 50% i d’agents contaminants, així com la millora de les prestacions, no sols en fiabilitat i disponibilitat, sinó en rapidesa i servei.
 
El nombre d’ascensors en què està previst intervindre en este període de sis anys és de 17. Els tres ascensors de l’estació d’Avinguda del Cid són els primers en què se’n va a intervindre a partir del mateix dilluns 5 de novembre.
 
L’execució d’estos treballs es va a realitzar en terminis d’entre 15 i 20 dies, per estació, fent la substitució de tots els ascensors d’una mateixa estació, a fi d’acurtar els temps en què eixes instlacions deixaran de ser accessibles. Els nous equips vénen dotats dels últims elements per a garantir millors condicions d’accessibilitat i seguretat.
 
La millora de les condicions d’accessibilitat dels ascensors és un dels objectius que ha establit FGV per a respondre a les demandes plantejades per part d’associacions i persones amb discapacitats o mobilitat reduïda, que han traslladat a l’empresa pública la necessitat d’instal·lar, entre altres mesures, equips de comandaments a distància en els ascensors, que permeten accedir a l’ascensor, sense necessitat d’ajuda. 
 
En este sentit, el nou contracte de manteniment permet anar incorporant gradualment millores en els ascensors, com a senyalització braille, informació sonora, barreres de detecció o substitució d’enllumenats per led, entre altres.
 
Al mateix temps FGV està estudiant la forma d’incrementar l’accessibilitat en les seues estacions, amb diferents alternatives, plantejant-se la possibilitat en les més transitades de duplicar ascensors, instal·lant doble cabina en els buits dels mateixos.
 
Altres millores
 
Totes les actuacions en ascensors i escales mecàniques  contemplen incorporar el sistema MAX de Thyssenkrupp Elevadors, el primer sistema de manteniment predictiu, a temps real, en la indústria dels ascensors, que per primera vegada es va a incorporar també a escales mecàniques, la qual cosa suposa una innovació a nivell mundial.
 
El mateix contracte de manteniment contempla també millores i modificacions substancials respecte de la cobertura del servei prestat d’equips de ascensors i escales mecàniques, atenent al compliment de les actuals normatives d’accessibilitat i la millora de les instal·lacions.
 
Els treballs programats de manteniment dels equips passen quasi en la seua totalitat a realitzar-se en horari no comercial, per a afectar el mínim possible al client, i s’augmenta substancialment la cobertura de les reparacions, ja siguen per desgastos, vandalismes o incidències, la qual cosa reduirà els temps de desocupació dels equips avariats.
 
A més, el nou contracte establix la millora contínua en els nivells de disponibilitat i fiabilitat dels equips, que en l’actualitat es troben en valors del 98,5 % per al conjunt d’equips, i del 99,23 % en la disponibilitat individual dels ascensors.
 

Notícies relacionades

26 - 04 - 2024

Una delegació de la Comissió Europea i el Ministeri d’Hisenda visiten la Línia 10 de Metrovalencia

La posada en servici de la línia en 2022 va comptar amb finançament de la Unió Europea a través del...
21 - 04 - 2024

Els Espais i el Centre d’Atenció al Client de Metrovalencia van atendre més de 285.000 visites en 2023

L'oficina de Xàtiva va acumular 118.074 consultes personalitzades l'any passat, el 40,7% del total Setembre, octubre i març van ser...
19 - 03 - 2024

Metrovalencia evita 1,1 milions de desplaçaments de vehicles privats en els principals cinc dies de Falles

El servici d'FGV del dia 15 a la matinada del 20 eludix l'emissió de 1.568 tones de CO₂ a l'atmosfera...