Data
29 de June de 2020

Les principals persones usuàries de Metrovalencia durant la desescalada pertanyen als sectors sanitari, comerç i de la llar

Els desplaçaments per oci i compres han crescut a mesura que han evolucionat les diferents fases

El perfil actual de la persona usuària és d’una dona d’uns 37,5 anys d’edat i amb nivell socioeconòmic mitjà
 

L’estudi realitzat per Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) per a conéixer el perfil, motius de viatge i altres aspectes relacionats amb els desplaçaments amb metro i tramvia durant el procés de desescalada, ha establit que els treballadors i les treballadores del sector sanitari, comerços i llar són les principals persones usuàries dels serveis que presta Metrovalencia. 

Fins hui s’han completat tres enquestes corresponents a les fases 1, 2 i 3. Les persones entrevistades són usuaris i usuàries de totes les línies de Metrovalencia, majors de 15 anys. 
 
El primer d’aquests estudis es va realitzar del 25 al 28 de maig, durant la fase 1, sobre un total de 669 persones enquestades. El segon estudi, realitzat en la fase 2, es va efectuar de l’1 al 3 de juny, amb 660 entrevistes, i el tercer del 15 al 17 de juny amb un total de 654 qüestionaris.
 
Motius d’ús i perfil
 
Segons aquests estudis, el principal motiu que origina els desplaçaments dels viatgers i viatgeres de Metrovalencia durant la desescalada ha sigut l’anar/tornar del treball, i es manté en taxes significativament superiors a la normalitat, ja que altres motius com acudir a centres d’estudi segueix desaparegut, a causa del tancament obligat d’aquests, des de l’inici de l’estat d’alarma per la COVID-19. 
 
En la fase 3 cal destacar que en el motiu destine, l’oci i compres augmenta significativament, així com serveis mèdics, situant-se en valors superiors a la normalitat. 
 
La majoria de les persones usuàries utilitza el metro o el tramvia tots els dies laborables o 2-3 dies a la setmana; no obstant això és inferior significativament a l’últim estudi de l’Índex de Satisfacció del Client (ISC) 2019 en condicions de normalitat. El bonometro continua sent el principal títol de transport, augmentant el seu ús de manera significativa en la fase 3.
 
La majoria de desplaçaments els realitzen dones i l’edat mitjana es situa en 37,5 anys, i s’aproximen a la situació de normalitat referenciada en el ISC 2019 (35 anys). L’edat mitjana actual és major pel fet que es manté nul·la la presència d’estudiants.
 
No obstant això, en la fase 3 es confirma el creixement progressiu de joves-estudiants, respecte a les fases anteriors, amb un augment significatiu. 
 
En la distribució de les persones usuàries segons nivell d’estudis, s’identifica un percentatge més baix, que s’acosta a taxes de la normalitat pre-COVID-19. El nivell socioeconòmic majoritari és el mitjà.

Utilitat del aparcabicicletes
 
Prop d’un terç de les persones usuàries (30,1%) considera útil la instal·lació de aparcabicicletes a l’eixida d’estacions. Les estacions preferides per a situar aquests aparcaments pels usuaris són Colón, Xàtiva, Ángel Guimerà i Plaça d’Espanya.
 

Notícies relacionades

17 - 02 - 2024

El 72,1% dels usuaris de Metrovalencia realitza els seus desplaçaments per motius de treball o estudis

Els moviments per raons laborals aglutinen el 41% i els acadèmics el 31,1% El 47,3% de passatgers i passatgeres residix...
12 - 02 - 2024

El pla d’expansió de la xarxa de Metrovalencia preveu prolongar la Línia 10, desenvolupar les futures Línies 11 i 12 i construir tres grans intercanviadors

La consellera Pradas, acompanyada per l'alcaldessa Catalá, ha presentat el projecte d'ampliació nord-sud el primer pas del qual són les...
03 - 02 - 2024

Els usuaris de Metrovalencia valoren amb un notable, 8,16 punts sobre 10, els servicis que presta FGV a la província

La valoració positiva és del 92,2%, en sumar el 23,4% que ho qualifiquen com a “Bé”, el 49,3% com “Bastant...