Data
22 de February de 2020

Metrovalencia va arreplegar més de 6.800 objectes perduts en 2019

Els usuaris perden una mitjana de 18 articles dia, sobretot carteres, moneders, DNI, claus, i motxilles

El protocol d’actuació establit aconseguix que els amos recuperen el 33,6% dels seus efectes, que és immediat si es tracta d’objectes de valor

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) va arreplegar durant el passat any un total de 6.823 objectes perduts pels usuaris de Metrovalencia. Estes dades suposen que s’obliden 18 objectes de mitja al dia i 568 per mes. Estos són guardats com a mínim un mes en les estacions on es custodien i un altre mes en les instal·lacions de València Sud. Transcorregut el dit període de temps, si els seus amos no ho han reclamat, s’entreguen a la Policia Local de València.

Els objectes que més apareixen en els metros i tramvies de València i la seua àrea metropolitana són, per este orde, carteres i moneders, documentació (DNI, passaports, permís de conduir, targeta sanitària…), claus, motxilles,  telèfons mòbils i ulleres.

Però estos articles no es troben de manera homogènia durant l’any, sinó que hi ha èpoques més propícies per a perdre determinats objectes. Així, al desembre i gener, el personal de FGV troba més targetes bancàries per les compres de Nadal; al març, per les Falles, qualsevol tipus d’objectes; al maig, amb l’arribada del bon temps, les ulleres de sol abarroten els seients buits, i, a l’octubre, quan el mal temps fa la seua aparició, el paraigua, bufandes i guants han de ser retirats assíduament.

Seguint amb la divisió per èpoques, els mesos en què més articles s’extravien són març, desembre i novembre, seguits d’octubre, gener i maig. Si més no objectes es perden és a l’agost, juny i juliol, mesos en què existixen més períodes vacacionals entre els treballadors i estudiants i el nombre de clients de FGV es reduïx respecte a la resta de l’any.

Gràcies als protocols establits per FGV per a la gestió i custòdia d’objectes perduts, la recuperació d’un objecte per part del seu amo durant el període que està registrat en FGV es xifra en un 33,6%, el que en 2019 ha suposat 2.224 objectes. El percentatge restant és entregat a la Policia Local de València o traslladat a un punt verd o de reciclatge, si es tracta d’objectes en evident estat de desgast o deteriorament.
Quant al temps que es tarda a recuperar un article, varia si hi ha algun element identificatiu o el client ho reclama; si és així, especialment quan es tracta d’un objecte de valor, se sol retirar inclús la mateixa jornada de la seua pèrdua.

Procediment que s’ha de seguir

Les estacions amb Espai del Client (Colón i Xàtiva), els Centres d’Atenció del Client de Benimaclet i Aeroport, i els Punt del Client (Àngel Guimerà, Empalme i Mislata) són els punts d’entrega i d’arreplega per part dels usuaris en una primera fase, abans de ser traslladats a la seu central de València Sud.

Transcorregut un mes, els objectes són arreplegats i portats a una dependència de València Sud per a intentar localitzar al propietari, donar de baixa per al seu reciclatge segons el seu estat o bé entregar-los a l’Oficina d’Objectes Trobats de València transcorregut un altre mes. Es distingixen els objectes de valor per a donar-los un tracte especial en la cadena de custòdia, acompanyant fotografies i utilització de caixa forta.

Els documents oficials (DNI, passaports, etcètera), són entregats a la policia en la major brevetat per a intentar localitzar el seu propietari. Les targetes bancàries són destruïdes a fi de no ser manipulades, evitant riscos innecessaris. La resta d’objectes que permeten localitzar el seu propietari, es realitzen seguiments i xicotetes investigacions per part del personal d’Atenció al Client per a aconseguir entregar-los.

Quants als diners en metàl·lic arreplegat de carteres, bosses de mà o moneders que no ha sigut recuperats pels seus amos, FGV els entrega a entitats benèfiques per a ajudar a sufragar els seus gastos.

Objectes sorprenents

A més de la pèrdua d’objectes habituals, com els citats anteriorment, crida l’atenció una sèrie d’articles que costa creure que els usuaris s’obliden, com a bicicletes, crosses, maletes, dosi d’insulina, cadires d’oficina o de rodes, carros de bebé, màquines d’escriure, barrets, cambres de fotos, disfresses, uniformes de cambrer, receptes i informes mèdics.

També sorprén que s’obliden desens de loteria, pense d’animals, escriptures de pis, denúncies de la Guàrdia de Civil i del Jutjat, justificant d’apostes esportives, llibres d’autoescola, electrònics o best seller de qualsevol tipus, barbacoes, gàbies amb pardals, audiòfons, catalejos, bastons plegables per a cegos i fins a instruments d’auscultació, com un estetoscopi.

Notícies relacionades

17 - 02 - 2024

El 72,1% dels usuaris de Metrovalencia realitza els seus desplaçaments per motius de treball o estudis

Els moviments per raons laborals aglutinen el 41% i els acadèmics el 31,1% El 47,3% de passatgers i passatgeres residix...
12 - 02 - 2024

El pla d’expansió de la xarxa de Metrovalencia preveu prolongar la Línia 10, desenvolupar les futures Línies 11 i 12 i construir tres grans intercanviadors

La consellera Pradas, acompanyada per l'alcaldessa Catalá, ha presentat el projecte d'ampliació nord-sud el primer pas del qual són les...
03 - 02 - 2024

Els usuaris de Metrovalencia valoren amb un notable, 8,16 punts sobre 10, els servicis que presta FGV a la província

La valoració positiva és del 92,2%, en sumar el 23,4% que ho qualifiquen com a “Bé”, el 49,3% com “Bastant...