Data
12 de December de 2018

FGV compta amb un nou Espai d’Història en l’estació de Torrent de Metrovalencia

Els textos i fotografies exposats en el vestíbul de l’estació recorren la història del trenet fins a arribar a la població
 
L’11 de novembre de 1893 la Societat dels Ferrocarrils del Grau de València a Turís va obrir el servici entre València i Torrent

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) ha instal·lat un nou Espai d’Història en l’estació de Metrovalencia de Torrent, dedicat a l’evolució del trenet fins a l’arribada a esta població. El panell, que arreplega textos, fotografies i plans, s’ha instal·lat en el vestíbul de l’estació perquè els usuaris puguen observar-ho en el seu trànsit a les andanes.
 
L’origen d’este ferrocarril, com s’explica en el panell, es troba en la concessió atorgada en 1891 a Juan Illa Domenech per al transport dels vins de la baronia de Turís i el carbó de Dosaigües. Però contratemps quant a la qualitat del mineral i plagues vinícoles van obligar a modificar els seus objectius cap al comerç dels cítrics de la Ribera.
 
L’11 de novembre de 1893 la Societat dels Ferrocarrils del Grau de València a Turís va obrir el servici de València a Torrent. Dos anys més tard arribaria fins a Alberic i, finalment, l’11 de juliol de 1915 va aconseguir el seu destí final. El 15 d’agost de 1912 també va ser posat en servici el ramal a la platja de Natzaret, a fi de comunicar les seues mercaderies amb el port.
 
La primera secció del traçat va ser redactada per l’enginyer director Pérez Sanmillán, sent Justo Vilar David l’encarregat de realitzar en 1913 el projecte definitiu.
 
La línia ha experimentat una adaptació constant per a donar servici a les poblacions per les quals discorre, i els seus municipis han sigut protagonistes de la construcció, inauguracions, canvis de tracció, electrificació, doble via, ampliacions, remodelacions, obertura de noves estacions i clausura d’altres.
 
La seua història també està especialment marcada per les catàstrofes naturals i accidentals, com la riuada de 1957 que va provocar el tancament definitiu del ramal a Natzaret, o la pantanada de Tous de 1982. Esta última va arrasar el magnífic pont metàl·lic sobre el riu Xúquer, interrompent temporalment el servici ferroviari fins a la construcció d’un nou pont i estació terminal.
 
L’estació principal de la línia era la de València, coneguda com  “l’antiga estació de Jesús”, que en 1988 va ser incorporada al primer tram subterrani de la xarxa Metrovalencia de FGV, actual línia 1. Estació on va tindre lloc el tràgic accident del 3 de juliol de 2006.
 
Espai d’Història

“Espais d’Història” és una xarxa de micro exposicions instal·lades amb l’objectiu de donar a conéixer la història dels tramvies i ferrocarrils valencians. Són espais temàtics, concrets i puntuals, situats en llocs amb seguretat i accés públic, per a difondre de manera atractiva la col·lecció de material ferroviari de FGV.
 
En l’actualitat, els “Espais d’Història” estan repartits per diferents instal·lacions de Metrovalencia. D’esta manera, en el vestíbul de la seu de FGV, València Sud, es poden apreciar els “Tresors d’Arxiu” i “El valor del temps”, mentres que en la sala del Post de Comandament, també en València Sud, es troba “El Post de Comandament”.
 
En les estacions d’Àngel Guimerà, Paterna i Llíria de Metrovalencia es pot disfrutar de la mostra “El Trenet València-Lliria” i en les de Godella i Bétera es pot fer el propi amb “El Trenet València-Bétera. En Benimàmet es troba “Història del trenet en Benimàmet”. En Pont de Fuet es troba “125 anys de Pont de Fuet”, en què es pot recórrer en imatges els 125 anys d’esta emblemàtica estació. Finalment, se situa a partir d’ara “El Trenet a la Ribera, 125 anys València-Torrent”.

Notícies relacionades

23 - 04 - 2024

Metrovalencia se suma a la celebració del Dia del Llibre amb la iniciativa ‘Llibres viatgers de Línia 3’

Les estacions del tram entre Alboraia i Rafelbunyol han incorporat punts de lectura en els quals es poden intercanviar llibres...
01 - 01 - 2024

Metrovalencia àmplia el servici amb motiu del partit de Lliga entre València CF i Vila-real CF

El dispositiu previst incorpora circulacions addicionals després de la finalització de la trobada que comença a les 21.30 hores a...
29 - 12 - 2023

FGV amplia el servici nocturn de Metrovalencia durant Nit de Cap d’Any fins al matí de l’1 de gener

Les circulacions addicionals permeten mantindre el pas de trens i tramvies des de la nit del 31 de desembre fins...