Data
06 de February de 2023

FGV invertirà 85 milions d’euros a millorar estacions i infraestructures del tram en superfície de la Línia 3 de Metrovalencia

  • Les obres, que tenen com a objectiu millorar la qualitat del servei i incrementar les condicions de seguretat, s’han presentat als alcaldes dels municipis afectats
  • Els projectes inclouen el desdoblament d’alguns trams, el tancament d’estacions, la millora de l’accessibilitat dels passos per als vianants i la supressió de passos a nivell

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) ha presentat les actuacions destinades a millorar les condicions de les infraestructures i estacions de la Línia 3 (Aeroport-Rafelbunyol) de Metrovalencia, en el seu tram en superfície.

En la reunió celebrada en les oficines de l’empresa pública de València Sud, la directora gerent de l’empresa pública, Anaïs Menguzzato, ha exposat als alcaldes d’Almàssera, Meliana, Foios, Albalat dels Sorells, Museros, Massamagrell, La Pobla de Farnals i Rafelbunyol les principals intervencions.

L’objectiu d’aquestes obres és millorar la qualitat del servei i incrementar les condicions de seguretat, seguint les pautes marcades per la Llei de Seguretat Ferroviària, amb una inversió que supera els 85 milions d’euros.

Les principals propostes afecten la duplicació de via en alguns trams, el tancament d’estacions, la millora dels passos a nivell per als vianants i la supressió de passos a nivell.

La directora gerent d’FGV ha explicat que “l’execució d’aquests projectes beneficiarà al conjunt de municipis pels quals discorre aquesta línia però també permetrà augmentar les freqüències de pas en la resta de la xarxa, tal com recull el Pla de Millora de Freqüència de Metrovalencia”.

“Totes aquestes actuacions van encaminades al foment d’un transport públic ecològic i eficient, millorant la seguretat, regularitat i augmentant la capacitat de transport, amb millors freqüències i disminuint els temps totals de recorregut” ha assenyalat Menguzzato.

La pròpia directora gerent d’FGV ha assenyalat també que “les primeres obres de millora d’accessibilitat i seguretat dels passe per als vianants s’executaran entre aquest i l’any vinent. La resta d’actuacions compten ja amb projectes o avanç dels mateixos i està previst licitar les obres al llarg de 2023 i el següent exercici”.

Duplicació de via

Els projectes constructius de duplicació de via, pressupostats en més de 40 milions d’euros, afecten en concret als trams que uneixen Alboraia-Peris Aragó i Almàssera; Albalat dels Sorells i Museros; i el tram entre l’accés urbà de Massamagrell i Rafelbunyol.

A més està previst la creació d’encreuaments dinàmics entre estacions, permetent l’encreuament en trajectes i no sols en les pròpies estacions. D’aquesta manera, s’aconseguirà augmentar la freqüència i fiabilitat de la xarxa i, per consegüent, augmentar la capacitat de la via.

En l’actualitat, el traçat existent entre les estacions de Rafelbunyol i Alboraia-Peris Aragó està configurat en via única, disposant de vies d’apartat en les estacions (que funcionen com a estacions d’encreuament), de manera que es produeixen encreuaments estàtics entre circulacions ascendents i descendents en les pròpies estacions.

També s’ha anunciat l’execució d’una nova subestació elèctrica de tracció d’Albalat del Sorells i una nova escomesa elèctrica de manera que es puga garantir l’explotació en escenaris futurs de noves malles d’explotació amb majors freqüències de pas que les actuals.

Tancament d’estacions

El tancament de les estacions té com a finalitat complir la Llei 7/2018, de 26 de març, de la Generalitat, de Seguretat Ferroviària, en el que concerneix la necessitat de controlar al màxim possible el possible accés al conjunt de les instal·lacions ferroviàries.

Les obres del tancament, pressupostades en prop de 5 milions d’euros, comprenen la instal·lació dels accessos controlats mitjançant equipament de peatge, impedint l’accés a les persones no usuàries; un increment del nivell de seguretat en les instal·lacions; i la millora d’accessibilitat.

Passos per als vianants i a nivell

Entre les actuacions anunciades es troba també la millora de les condicions de seguretat i accessibilitat dels passos a nivell per als vianants que s’executaran en els pròxims mesos, amb un pressupost de 1,2 milions d’euros.

Al seu torn, FGV contempla l’eliminació i concentració de passos a nivell, ja que constitueixen un focus de risc per a les circulacions i per al trànsit rodat i per als vianants en la xarxa de Metrovalencia.

Com a part del Pla de Supressió de Passos a Nivell d’FGV, en el qual s’han establit les prioritats d’actuació, en funció del risc i la viabilitat de les solucions, s’ha previst actuar a Meliana; Foios; i en altres dos passos a Massamagrell.

Notícies relacionades

16 - 07 - 2024

FGV comença a construir la llosa superior del túnel que connectarà les estacions d’Alacant i Xàtiva de Metrovalencia

L'objectiu és obrir un pas per als vianants després de l'estiu al carrer Alacant entre Xàtiva i l'accés al carrer...
21 - 06 - 2024

FGV reunix el Comité de Participació de Clients de Metrovalencia per a analitzar el servici i presentar noves actuacions i iniciatives

El director gerent, Alfonso Novo, ha assistit a la trobada en el qual participen entitats i usuaris habituals En la...
24 - 05 - 2024

Els usuaris del tramvia de València valoren amb un notable, 8,02 punts sobre 10, el servici que presta este mitjà de transport

La puntuació positiva, sumant “Molt bé”, “Bastant bé” i Bé”, aconseguix el 92% La Línia 10 obté 8,78 punts, les...