Data
24 de February de 2023

FGV millora l’accessibilitat de Metrovalencia amb la nova tecnologia de senyalització i guiat per a persones amb discapacitat

  • La consellera Rebeca Torró ha destacat que “amb aquesta aplicació es fa un pas més a l’hora d’aconseguir un transport més accessible per a totes les persones”
  • Aquest dispositiu permet guiar d’una manera fàcil i fiable a persones amb discapacitat visual i/o cognitiva i ofereix informació de les estacions i del servei, en temps real, i diferents idiomes per text i veu

     

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) ha començat a implantar en les estacions i parades de Metrovalencia i TRAM d’Alacant tecnologia de senyalització i guiat Navilens, destinada a persones amb discapacitat visualy cognitiva.

L’acte de presentació d’aquesta nova aplicació s’ha realitzat en l’estació d’Àngel Guimerà de Metrovalencia i ha comptat amb la presència de la consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, la secretària autonòmica, María Pérez, la directora gerent de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), Anaïs Menguzzato, i representants de CERMI, FESORD, ONCE i Plena Inclusió.

Amb aquest sistema de guiat, FGV compta amb una tecnologia que facilita l’accessibilitat, a través de detecció i reconeixement de marcadors visuals a llarga distància i d’alta densitat, capaces de ser detectats, per mitjà de l’aplicació Navilens, amb la càmera d’un dispositiu mòbil fins i tot en moviment, a distància i sense necessitat d’enfocar directament.
La consellera ha destacat que “amb la posada d’aquest sistema de guiat, FGV fa un pas més i molt important a l’hora d’aconseguir un transport públic accessible per a totes les persones”.
“FGV ha començat la implantació de Navilens en l’estació de Luceros a Alacant i en la d’Àngel Guimerà a València, i després d’aquesta fase inicial es completarà de manera progressiva en els pròxims mesos totes les parades i estacions de totes dues explotacions” ha explicat Rebeca Torró.
Per a la instal·lació d’aquest sistema FGV ha adjudicat a l’empresa Neosistec, S.L. l’execució d’aquests treballs, per un import de 693.814 euros, IVA inclòs. L’adquisició d’aquesta tecnologia es finança per la Unió Europea, a través dels Fons NextGeneration.

Navilens és una tecnologia de senyalització d’avantguarda, desenvolupada pel grup d’investigació MVRLab de la Universitat d’Alacant i l’empresa murciana, Neosistec Nous Sistemes Tecnològics, i que ja s’ha instal·lat en altres operadors ferroviaris espanyols i internacionals.
Entre les explotacions que ja disposen d’aquesta senyalització es troba TMB, tramvia de Múrcia, Metro de Bilbao o els metros de Nova York, Los Ángeles o Singapur. Els resultats de valoració de la experiència per part de tot tipus d’usuaris, i especialment, usuaris amb discapacitat visual, han sigut totalment favorables.
La incorporació d’aquesta tecnologia forma part de les iniciatives que FGV desenvolupa per a millorar el servei que presta, i molt especialment l’adequació de totes les seues instal·lacions en Accessibilitat, oferint a les persones amb discapacitat o no, els mitjans necessaris per a garantir la major autonomia possible i avançar cap a la consecució de l’Accessibilitat Universal.

Com funciona Navilens?

L’usuari haurà de descarregar-se en el seu telèfon l’aplicació de Navilesns, o Navilens-GO, depenent de les funcionalitats que es vulguen.
Aquestes aplicacions utilitzen la cambra de qualsevol dispositiu mòbil per a llegir la senyalització distribuïda en les instal·lacions, a través de la qual es pot rebre informació instantània, sense necessitat de panells o pantalles electròniques.

La tecnologia Navilens permet fer accessible qualsevol espai per a persones amb discapacitat visual, ja siga ceguesa total o baixa visió, així com a persones amb discapacitat cognitiva, a partir d’una informació visual enriquida.

L’objectiu principal és facilitar l’orientació en les estacions i parades per a persones cegues o amb discapacitat visual, o el guiat mitjançant la realitat augmentada per a persones amb discapacitat cognitiva.

A més, aquesta tecnologia també és molt útil per a tota mena de persones usuàries, ja que permet accedir a la informació en diferents idiomes, en punts on no existeixen panells informatius, o fins i tot de manera remota, a través de les teues etiquetes favorites.

Al seu torn, la seua instal·lació contribueix a la digitalització dels sistemes d’informació, avançant cap a la transformació digital dels serveis ferroviaris.

Notícies relacionades

25 - 04 - 2024

Metrovalencia modifica el diumenge el seu servici de tramvia amb motiu de la ‘Volta Ciclista a Espanya Femenina’ i la ‘15K València Oberta a la Mar’

El dia 28 s'interrompen les circulacions en les línies 4, 6, 8 des de les 8.50 fins a les 10.20...
21 - 04 - 2024

Els Espais i el Centre d’Atenció al Client de Metrovalencia van atendre més de 285.000 visites en 2023

L'oficina de Xàtiva va acumular 118.074 consultes personalitzades l'any passat, el 40,7% del total Setembre, octubre i març van ser...
17 - 04 - 2024

Metrovalencia obri les instal·lacions de València Sud al Col·legi Sant Joan de Ribera de Burjassot

L'activitat Metroescola pretén acostar als escolars el funcionament de la xarxa i els beneficis de l'ús del transport públic Alumnes...