Data
19 de October de 2017

FGV organitza l’exposició fotogràfica “100 elements del Patrimoni Industrial” en l’Estació del Nord de València

La mostra, en la que col·labora ADIF, coincidix amb la celebració en València del VII Congrés d’Història Ferroviària del 18 al 20 d’octubre
 
El viaducte de Santa Anna (Quissi) a Benissa, pertanyent a la Línia 9 del TRAM´d’Alacant, és una de les peces seleccionades en esta mostra

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), en col·laboració amb ADIF, organitza l’exposició fotogràfica “100 elements del Patrimoni Industrial d’Espanya” que s’exhibix en València, des del 18 d’octubre al 12 de novembre, en el vestíbul de l’Estació del Nord.
 
Es tracta d’una exposició itinerant organitzada pel Comité Internacional de Patrimoni Industrial (TICCIH-España) que arreplega les fites més significatives d’este sector, seleccionats per les seues respectives comunitats autònomes. En el cas de la Comunitat Valenciana es presenten fins a huit elements que plasmen l’evolució de la seua industrialització.
 
A més, destaquen els monuments relacionats amb els servicis urbans, transport i l’obra pública, entre les que es troba el viaducte ferroviari de Santa Anna (Quissi) pertanyent a la xarxa del TRAM´d’Alacant, així com la singular Estació del Nord de València l’any del seu centenari.
 
Els huit elements valencians seleccionats són: El Molinar. Alcoi; Fàbrica Giner. Morella; Refineria La Britànica. Alacant; Estació del Nord. València. Mercat Central d’Abastiments. València. Viaducte de Santa Anna (Quissi) de la Línia 9 del TRAM´d’Alacant. Benissa; Forn Hoffman en el Rajolar de Bauset. Paiporta; i Alt forn  núm.2. Port de Sagunt.
 
El patrimoni industrial és el conjunt d’elements generats per les activitats econòmiques de la societat capitalista, vinculat a un determinat procés de producció caracteritzat per la mecanització. Està compost per les restes de la cultura industrial que posseïxen un valor històric, tecnològic, social, arquitectònic o científic.
 
Estes restes són: els edificis i la maquinària, els tallers, els molins i les fàbriques, les mines i els llocs per a processar i refinar, els magatzems i els depòsits, els llocs on es genera, es transmet i s’usa energia, els mitjans de transport i tota la seua infraestructura, així com els llocs on s’exercixen les activitats socials relacionades amb la indústria. A tots ells, es deu el llegat immaterial de la indústria que es concreta en la memòria dels protagonistes que van treballar i van viure en els llocs.
 
VII Congrés d’Història Ferroviària
 
De manera paral·lela a esta exposició, la ciutat de València acull la celebració del VII Congrés d’Història Ferroviària que organitza l’Associació Ibèrica d’Història Ferroviària. Té lloc del 18 al 20 d’octubre en el Palau de Pineda, seu de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), i compta amb la participació de FGV.
 
Amb estes jornades que va inaugurar ahir la Consellera de Vivenda Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, es dóna continuïtat als congresos realitzats per la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols entre 1998 i 2012, que ha cedit a esta associació la marca d’estes trobades. Amb esta sèptima convocatòria es pretén contribuir a la investigació i a la difusió de la història ferroviària espanyola, portuguesa, europea, iberoamericana i internacional.

Els temes d’exposició i debat previstos són: Els corredors ferroviaris en perspectiva històrica: el cas del Mediterrani; Els Ferrocarrils Regionals i Autonòmics; El ferrocarril en la Segona República i la Guerra Civil espanyola; El paper del ferrocarril en el pensament econòmic socialista; i Enginyers i ferrocarrils, segles XIX i XX.
 

Notícies relacionades

23 - 04 - 2024

Metrovalencia se suma a la celebració del Dia del Llibre amb la iniciativa ‘Llibres viatgers de Línia 3’

Les estacions del tram entre Alboraia i Rafelbunyol han incorporat punts de lectura en els quals es poden intercanviar llibres...
01 - 01 - 2024

Metrovalencia àmplia el servici amb motiu del partit de Lliga entre València CF i Vila-real CF

El dispositiu previst incorpora circulacions addicionals després de la finalització de la trobada que comença a les 21.30 hores a...
29 - 12 - 2023

FGV amplia el servici nocturn de Metrovalencia durant Nit de Cap d’Any fins al matí de l’1 de gener

Les circulacions addicionals permeten mantindre el pas de trens i tramvies des de la nit del 31 de desembre fins...