Data
16 de August de 2016

FGV participa en els actes commemoratius del 125 aniversari de la connexió ferroviària que unix València i Bétera

  • Un tren especial ha realitzat un recorregut commemoratiu al llarg de l’actual Línia 1 de Metrovalencia
  • El 12 d’agost de 1891 va partir des de l’antiga estació de Marxalenes el tren inaugural de la línia que unia València amb les poblacions de Bétera, Moncada, Masarrojos, Rocafort, Godella i Burjassot
  • L’acte commemoratiu ha sigut organitzat per l’Associació d’Amics del Ferrocarril de Godella
     

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) s’ha sumat hui als actes commemoratius del 125 aniversari de l’obertura de la Línia que unia València i Bétera, organitzats per l’Associació d’Amics del Ferrocarril de Godella.

Un tren especial de la sèrie 4300 que actualment presta servici en la xarxa de Metroavalencia ha realitzat un recorregut especial este matí al llarg de la Línia 1 des de l’estació de València Sud a Bétera. 125 aniversari Bétera

El 12 d’agost de 1891 va partir des de l’estació de Marxalenes el tren inaugural de la nova línia de València a Bétera, amb parades en les poblacions de Burjassot, Godella, Rocafort, Massarrojos i Moncada. L’endemà va començar a prestar servici de manera regular. La línia ha evolucionat a llarg d’estos anys fins a integrar-se en l’actual xarxa ferroviària de Metrovalencia, amb noves línies, estacions, infraestructures, electrificacions, dobles vies i el material mòbil que ha circulat per elles.

Nou Espai d´Historia del “trenet”

Amb motiu de la commemoració d’estos 125 anys d’història FGV ha instal·lat de forma permanent un nou Espai d’Història del “trenet”. En les estacions de Godella i Bétera s’exposen de forma permanent la sèrie fotogràfica de les estacions d’esta línia, realitzada per Victorià Márquez en 1963 per a la Companyia de Tramvies i Ferrocarrils.

També s’ha reproduït part del projecte original del “Ferrocarril del Grau de València a Bétera amb Ramal a Rafelbuñol”, amb el pla de les estacions de segona, tercera classe i baixadors, realitzat en 1890 per l’enginyer J.Verdú per a la Societat Valenciana de Tramvies. Per a València es va pensar en la realització d’una nova Estació Central (coneguda com Pont de Fusta) , per al que en 1892 se li encarregaria a l’arquitecte J. Belda un projecte especial de primera classe. Mereix una menció especial el detall de l’Alçat de la Torre de Comandament de Godella, projectat en 1952 per enginyer Santiago Castro Cardús, així com la fotografia de Juanjo Olaizola d’una de les composicions que circulaven per la línia en els anys huitanta.

“Espais d’història” és una xarxa de micro exposicions que s’oferixen amb l’objectiu de donar a conéixer la història dels tramvies i ferrocarrils valencians. Espais temàtics, concrets i puntuals, situats en llocs amb seguretat i accés públic, per a difondre de manera atractiva la col·lecció de material ferroviari de FGV. En l’actualitat, a més dels dedicats al 125 aniversari del Trenet València-Bétera, FGV compte “Espais d´Història” en les oficines de València Sud, les estacions de Llíria, Paterna, Àngel Guimerà, Dénia, Gata de Gorgos, Teulada, el Centre d’Atenció al Client de l’estació de Colom i el d’Estels (Alacant).

Notícies relacionades

26 - 04 - 2024

Una delegació de la Comissió Europea i el Ministeri d’Hisenda visiten la Línia 10 de Metrovalencia

La posada en servici de la línia en 2022 va comptar amb finançament de la Unió Europea a través del...
21 - 04 - 2024

Els Espais i el Centre d’Atenció al Client de Metrovalencia van atendre més de 285.000 visites en 2023

L'oficina de Xàtiva va acumular 118.074 consultes personalitzades l'any passat, el 40,7% del total Setembre, octubre i març van ser...
19 - 03 - 2024

Metrovalencia evita 1,1 milions de desplaçaments de vehicles privats en els principals cinc dies de Falles

El servici d'FGV del dia 15 a la matinada del 20 eludix l'emissió de 1.568 tones de CO₂ a l'atmosfera...