Data
05 de April de 2018

FGV participa en l’exposició “La història del trenet de Benimàmet”

L’empresa pública ha organitzat esta iniciativa junt amb l’alcaldia de Benimàmet i l’Associació de Veïns i Veïnes
 
La iniciativa s’inclou en els actes programats per a celebrar l’obertura del nou Parc Lineal d’esta pedania de València

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), en col·laboració amb l’alcaldia de Benimàmet i l’Associació de Veïns i Veïnes d’esta pedania de València, han organitzat l’exposició “La història del trenet de Benimàmet”, que oferix un recorregut sobre els prop dels 130 anys d’història del ferrocarril i l’evolució d’esta població des de finals del segle XIX fins als nostres dies.
 
L’exposició s’ha organitzat amb motiu de la finalització de les obres del Parc Lineal que discorre entre les estacions subterrànies de Metrovalencia de Benimàmet i Els Carolines-Fira, que completa, pel que fa a la superfície, el projecte de soterrament de les vies del tren al seu pas per esta localitat.
l’Espai Obert de Benimàmet acull esta mostra fins al pròxim 20 d’abril. La inauguració de la mateixa ha comptat amb la presència del director gerent de FGV, Juan Andrés Sánchez Jordán, l’alcalde de Benimàmet, José García Alfalsars, diversos regidors de l’Ajuntament de València, i la presidenta de l’Associació de Veïns i Veïnes, María José Navarro. 
 
La mostra recorre a través de documents i fotografies els prop de 130 anys d’història del tren d’esta part de la ciutat de València. A més compta amb una reproducció en miniatura de les dos antigues estacions del trenet, realitzades per l’artista Andrés García.

El director gerent de FGV, Juan Andrés Sánchez Jordán, hi ha assenyalat en la seua intervenció que “la culminació i obertura del Parc Lineal que s’estén sobre l’antic traçat de les vies, tanca feliçment un altre capítol de la història comuna entre Benimàmet i el tren”.

“Des de FGV aportem a esta mostra imatges i documents que il·lustren la crònica històrica del vincle entre Benimàmet i el trenet. Són imatges que donen testimoni dels necessitat i avantatges del ferrocarril, així com de l’aposta del govern de la Generalitat per un transport públic de qualitat i sostenible, capaç de satisfer les aspiracions d’una societat moderna, quant a les necessitats de mobilitat”.

Contingut de l’exposició

El contingut de l’exposició reflectix l’evolució de Benimàmet i el ferrocarril, i se centra, de manera especial, en el procés reivindicatiu protagonitzat pels veïns d’esta pedania de València, que van aconseguir el soterrament de les vies i el condicionament d’una nova zona verda.

El 18 de juliol de 1888, la Societat Valenciana de Tramvies va inaugurar oficialment la línia completa del ferrocarril de via estreta de València a Llíria. A finals de 1889 Benimàmet ja comptava amb parada pròpia.

Durant anys el trenet ha unit Benimàmet amb València i altres poblacions de l’àrea metropolitana. Esta pedania que ara aspira a convertir-se en Entitat Local Menor ha sigut protagonista de l’evolució d’esta línia, que va passar a gestionar FGV en 1987.
 
Després d’anys de reivindicacions iniciades a finals dels anys 80, Benimàmet, va aconseguir que en 2008 la Generalitat iniciarà les obres de soterrament del traçat de la Línia 1 de Metrovalencia al seu pas per esta pedania de València.

El 16 de maig de 2011 es van obrir al públic les estacions i el traçat subterrani de Benimàmet, quedant pendent el condicionament de l’exterior. És ara, set anys després, quan s’ha completat el projecte amb l’obertura del conegut com a Parc Lineal.
 

Notícies relacionades

13 - 06 - 2024

El Col·legi Sector Aeri de València tanca el programa de visites educatives a Metrovalencia previstes en este curs escolar

Alumnes i professors han recorregut els tallers i els trens que presten servici en la xarxa de metro Els 25...
17 - 04 - 2024

Metrovalencia obri les instal·lacions de València Sud al Col·legi Sant Joan de Ribera de Burjassot

L'activitat Metroescola pretén acostar als escolars el funcionament de la xarxa i els beneficis de l'ús del transport públic Alumnes...
16 - 04 - 2024

Metrovalencia acull una exposició contra la violència infantil en l’estació de Mislata

‘Recordes com et maltractaren?’, organitzada per l'Associació Quera, forma part de les activitats de Línia 0 d'FGV L'exhibició fotogràfica s'inaugura...