Data
09 de January de 2020

La Generalitat recupera els dissenys de Paco Bascuñán per a les parades del tramvia de València

Arcadi Espanya ha assistit a la presentació de la iniciativa, inclosa en la celebració del 25 aniversari d’este mitjà de transport

El conseller identifica el tramvia com "un transport que té sentiments i ha d’estar enllaçat amb el barri i amb el seu entramat cultural"

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha presentat en la parada de Marxalenes els dissenys que es fixaran en les parades del tramvia de València, fidels als originals que Paco Bascuñán va realitzar en 1994, quan es va posar en marxa el primer tram de l’actual xarxa tramviària de Metrovalencia.

Les 21 parades entre Doctor Lluch i Empalme, que corresponen al primer traçat inaugurat el 21 maig de 1994, lluiran la reedició d’estes il·lustracions identificatives que Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) ha recuperat com a part de la celebració del 25 aniversari d’este mitjà de transport.
 
El conseller ha justificat la importància del disseny en el transport públic perquè els ciutadans passen molt de temps en el tramvia i en altres mitjans de transport i "ens agrada que les infraestructures siguen càlides, que  reflectisquen i que projecten un sentiment cultural que forma part de la teua vida i del paisatge de la teua ciutat".
 
Per a Arcadi España, cal identificar el tramvia com un transport que té "sentiments" i ha d’estar enllaçat amb el barri, amb el seu entramat cultural, i els dissenys de Paco Bascuñán reflecteixen en cada una de les parades eixa imatge que els veïns saben que els pertany, fent el transport més humà i més amable".
 
Arcadi España, acompanyat pel director gerent de FGV, Emilio Bayarri, ha assenyalat que "gràcies a esta iniciativa es rendix homenatge a un referent del disseny valencià com Paco Bascuñán que, dins de la seua àmplia trajectòria, va mantindre una estreta col·laboració amb FGV, ja que també va participar en 1998 i junt amb Pepe Gimeno en el disseny de l’actual logo de Metrovalencia".
 
El tramvia, eix fonamental en la mobilitat
 
El conseller ha afegit que el tramvia s’ha consolidat en este quart de segle com un eix fonamental de la mobilitat en la ciutat i la seua perifèria i que, en data de hui, més de 160 milions de viatgers han utilitzat, integrat en la xarxa de Metrovalencia i que en uns anys comptarà amb la nova Línia 10 que unirà el centre de la ciutat i Natzaret.
 
A més, ha afegit que durant 2019 el tramvia de València ha transportat 9.189.784 viatgers i viatgeres, xifra rècord que representa un augment del 3,95% respecte del 2018. 
 
FGV ha començat ja a instal·lar estos elements identificatius en el tram comprés entre les parades de Benimaclet i Marxalenes, fins a completar la setmana que ve les 21 parades que compten la imatge dissenyada per Bascuñán.
 
Bascuñán i el tramvia de València
 
Les il·lustracions originals de Línia 4 dissenyades per Paco Bascuñán combinen elements funcionals amb altres emblemàtics que recorden el pas de l’antiga línia de ferrocarril pel traçat actual del tramvia. Cada una de les 21 parades compta amb una imatge pròpia, amb un motiu representatiu de la zona. 
 
Paco Bascuñán (València en 1954-2009) va iniciar la seua labor professional l’any 1973. En 1981 va fundar el grup Enebece de disseny gràfic i dos anys més tard va ser un dels creadors del grup La Nau junt amb professionals del disseny gràfic, industrial i l’arquitectura, disciplines que van formar part de les activitats del grup fins a la seua dissolució en 1991. En 1992, naix l’Estudi Paco Bascuñán, una tasca que va compaginar amb la seua labor de pintor.


Celebració del 25 aniversari
 
Esta iniciativa se suma a les activitats que ha organitzat FGV per a celebrar el 25 aniversari del tramvia. Al maig es va presentar el logo commemoratiu i un audiovisual com a primeres accions divulgatives.
 
FGV ha instal·lat també amb motiu d’esta celebració panells commemoratius pertanyents a la iniciativa ‘Espais d’Història’, amb fotografies i documentació sobre l’evolució d’este mitjà de transport en la ciutat.
 
L’estació d’Empalme i les parades de Marxalenes, Benimaclet, La Carrasca i Les Arenes recorren a través d’estos punts d’informació la història del trenet i el tramvia, amb la reproducció de projectes originals conservats en l’arxiu de FGV, fotografies històriques i textos explicatius, entre altres.
 
Evolució històrica
 
El 21 de maig de 1994, amb l’obertura de la Línia 4 del tramvia de València, es va recuperar un sistema de transport públic que des de finals del segle XIX fins a 1970 havia vertebrat la ciutat i articulat la vida quotidiana dels seus ciutadans. 
 
Amb la recuperació d’este mitjà de transport per part de la Generalitat, València es convertia en la primera ciutat espanyola a recuperar un sistema de tramvia com a sistema modern i integrat en la ciutat. Des d’eixe moment la seua implantació s’ha anat estenent en altres ciutats, com Madrid, Barcelona, Sevilla o Bilbao.
 

Notícies relacionades

13 - 06 - 2024

El Col·legi Sector Aeri de València tanca el programa de visites educatives a Metrovalencia previstes en este curs escolar

Alumnes i professors han recorregut els tallers i els trens que presten servici en la xarxa de metro Els 25...
17 - 04 - 2024

Metrovalencia obri les instal·lacions de València Sud al Col·legi Sant Joan de Ribera de Burjassot

L'activitat Metroescola pretén acostar als escolars el funcionament de la xarxa i els beneficis de l'ús del transport públic Alumnes...
16 - 04 - 2024

Metrovalencia acull una exposició contra la violència infantil en l’estació de Mislata

‘Recordes com et maltractaren?’, organitzada per l'Associació Quera, forma part de les activitats de Línia 0 d'FGV L'exhibició fotogràfica s'inaugura...