Data
11 de April de 2016

L’Arxiu Històric de FGV s’integra en el Sistema Arxivístic Valencià

El patrimoni documental ha permés la realització d’importants exposicions, com les del Trenet de la Marina o de la Ribera

El procés de modernització de l’Arxiu va començar el passat any, en el que es van atendre prop de 200 consultes
 
Ara es treballa en la publicació en xarxa de la Col•lecció Fotogràfica Històrica de l’empresa en el catàleg d’accés públic

Ferrocarrils de la Generalitat (FGV) ha conclòs amb èxit la primera fase d’integració del seu Arxiu Històric en el Sistema Arxivístic Valencià. En ell, hi ha fons de gran valor patrimonial i cultural que comprenen la ocumentació generada per les antigues empreses que, des de finals del segle XIX, van promoure, van construir i van explotar les línies de tramvies i ferrocarrils de via estreta valencians.

Durant 2015, l’Arxiu Històric va desenrotllar les seues tasques habituals d’organització, conservació i difusió. Van ser ateses prop de 200 consultes i es va invertir en les seues instal•lacions, amb la millora del sistema anti incendis i estanteries mòbils compactes.

El dit patrimoni documental va permetre la realització d’importants exposicions, com les realitzades amb motiu del Centenari del Trenet de la Marina o La del Trenet a la Ribera, mostra que pot ser visitada en el Centre d’Atenció de Colón de València fins mitjan d’enguany.

També durant passat any va donar començament el procés de modernització de l’Arxiu, amb l’actualització de les fonts i adaptació del catàleg a les noves realitats arxivístiques. La primera fase d’este procés, finalitzada al desembre de 2015, va consistir en la migració dels registros existents al SAVEX (Sistema Arxivístic Valencià en Xarxa). S’han establit prioritats del bolcat i compilat de dades per a generar punts d’accés normalitzats que possibiliten la busca i recuperació de la informació.

Algunes reproduccions fotogràfiques i plans originals estan exposats de forma permanent en els “Espais d’Història”. Es tracta d’espais concrets i puntuals situats en llocs amb seguretat i accés públic, per a difondre de manera atractiva i didàctica la col•lecció i patrimoni històric de FGV, com el Post de Comandament (València Sud), “El Valor del temps” i “Tresors del Trenet” (vestíbul València Sud), “El Trenet del Túria” (Àngel Guimerà, Paterna i Llíria), “Els senyals” (CAC Colom) i el Trenet de la Marina (Gata, Dénia i Teulada). Una rendibilitat sociocultural donada a conéixer durant el mes de setembre en les Jornades Internacionals de Patrimoni Industrial de Gijón.

El SAVEX

El SAVEX és una plataforma gestionada des de la Direcció General de Patrimoni Cultural que permet als arxius del Sistema Arxivístic treballar en xarxa amb un mateix sistema informàtic Es tracta d’un sistema d’informació i gestió integral comú que permet la normalització del procediment arxivístic, així com la seua protecció, organització i difusió del patrimoni documental valencià.
Col•lecció fotogràfica a l’OPAC

La programació del full de ruta per al present any té com a prioritat donar continuïtat als treballs d’integració de l’Arxiu Històric en el SAVEX, amb les fases de testeo i validació interna dels registres migrats.

No obstant això, sent conscients del valor de l’accés lliure a la informació, s’està treballant per al desenrotllament d’un projecte molt específic: La publicació de la Col•lecció Fotogràfica Històrica al catàleg d’accés públic (OPAC).

L’OPAC (catàleg d’accés públic en línia) és la ferramenta informàtica del SAVEX que permet consultar de manera fàcil i gratuïta el patrimoni documental valencià. La realització del projecte està planificada perquè en fases successives s’incrementen els documents accessibles d’altres centres. En este moment, 5 dels més de 70 arxius integrants del SAVEX ja mostren una selecció dels seus fons a través de l’OPAC.

La digitalització de les fotografies permetrà continuar amb el projecte de desenrotllament del SAVEX, ja que es realitzarà el tractament necessari per a la descripció de les unitats i la integració dels objectes en el sistema.

Este treball de descripció i digitalització permetrà la consulta directa de les descripcions, així com la visualització de més de 4.000 imatges històriques del Trenet. D’esta manera, FGV impulsa la modernització del seu Arxiu Històric, la seua utilització social i la difusió de la memòria documental del patrimoni ferroviari i industrial valencià.

La previsió és que els primers resultats del projecte puguen ser consultats en xarxa a través de l’OPAC a finals d’any, amb l’objectiu d’acostar els fons documentals de l’arxiu a tots els ciutadans.

Notícies relacionades

01 - 01 - 2024

Metrovalencia àmplia el servici amb motiu del partit de Lliga entre València CF i Vila-real CF

El dispositiu previst incorpora circulacions addicionals després de la finalització de la trobada que comença a les 21.30 hores a...
29 - 12 - 2023

FGV amplia el servici nocturn de Metrovalencia durant Nit de Cap d’Any fins al matí de l’1 de gener

Les circulacions addicionals permeten mantindre el pas de trens i tramvies des de la nit del 31 de desembre fins...
06 - 12 - 2023

La Casa de la Cultura de Rafelbunyol acull l’exposició “Les dones d’FGV. 35 anys camí de la igualtat”

La mostra romandrà oberta al públic fins al pròxim 17 de desembre i forma part dels actes programats amb motiu...