Data
15 de June de 2016

L`estació del TRAM d’Estels acull l’exposició “Sense refugi” de la fotògrafa Samanta Aretino

Una trentena d’instantànies en blanc i negre arrepleguen la seua experiència com a voluntària en un campament de refugiats en l’illa de Lesbos
 
La mostra exposa moments de la vida en el recinte, els llaços creats entre voluntaris i refugiats
 
Les imatges es poden observar en el vestíbul de la cèntrica instal·lació de FGV fins al 26 d’agost

El vestíbul de l’estació d’Estels del TRAM Metropolità d’Alacant acull l’exposició “Sense refugi” en què trenta fotografies  en blanc i negre de Samanta Aretino resum l’experiència de l’artista com a voluntària en un campament de refugiats en l’illa de Lesbos, Grècia, en el passat mes de març. Fins al 26 d’agost, esta argentina que va emigrar a Espanya en 2001, ha plasmat la vida de dos centenars de refugiats, tant de Síria com d’Iran, Pakistan, Afganistan o Iraq, que creuen l’Egeu des de Turquia, escapant de la guerra i de la fam i a costa de les màfies.
 
La mostra, que pretén ser itinerant i conscienciar el públic d’esta dramàtica situació, arreplega moments de la vida en el campament, els llaços creats entre voluntaris i refugiats, i la duríssima despedida en el moment de les detencions per a la seua posterior deportació a Turquia. Són xiquets, dones, ancians, adolescents i famílies desmembrades desubicats de la seua terra que sobreviuen de mala manera.
 
La fotografia digital de Samanta Aretino expressa històries no comptades. Dotada d’una forta afinitat per paisatges urbans i color, moltes de les instantànies de Samanta se centren en les dones, els xiquets i el paisatge urbà. No obstant això, el seu treball, en el que explora múltiples disciplines tècniques, mai resulta com quelcom simplement dedicat a una causa.
 
Amb hàbil enquadrament, Aretino obliga als espectadors a què es preocupen pels subjectes retratats i prenguen interés en ells. Encara que apareixen sovint aïllats, hi ha una implicació del món al voltant d’ells que els fa més existencials, figures solitàries.
 
Emigrant de Buenos Aires, va vindre a Espanya a l’inici de segle. Esta experiència va afectar molt el seu treball i li va fer veure el món d’una manera diferent, amb el coneixement que hi ha moltes maneres de viure, crear, expressar, sentir i relacionar-se amb la gent. Les seues fotografies reflectixen esta comprensió: són una exploració del món i com les persones naveguen a través d’ell.
 
Samanta Aretino
 
Samanta Aretino ha estudiat fotografia en l’Escola de les Arts d’Arroyomolinos, Madrid i després ha continuat els seus estudis en l’Escola de Fotografia de Pedro Menéndez de la Cuesta, en la mateixa localitat. Ha realitzat cursos d’especialització, tant d’il·luminació professional com de composició i retoc digital amb diversos artistes, entre ells, Alain Perdomo.
L’any 2015 i 2016 ha exposat el seu treball a Àustria (Castillo Hubertendorf-Marzo 2015); París (Carrousel du Louvre-Junio 2015); Nova York (Àgora Gallery-Noviembre 2015); Eslovènia (Facultat de Ciències Socials de Liubliana-Noviembre 2015); Los Ángeles (L.A. Photo Curator-Noviembre 2015); Madrid (Entrefotos-Noviembre 2015) i Barcelona (Centre Cívic Pati Llimona-Marzo 2016).

Notícies relacionades

23 - 04 - 2024

Metrovalencia se suma a la celebració del Dia del Llibre amb la iniciativa ‘Llibres viatgers de Línia 3’

Les estacions del tram entre Alboraia i Rafelbunyol han incorporat punts de lectura en els quals es poden intercanviar llibres...
01 - 01 - 2024

Metrovalencia àmplia el servici amb motiu del partit de Lliga entre València CF i Vila-real CF

El dispositiu previst incorpora circulacions addicionals després de la finalització de la trobada que comença a les 21.30 hores a...
29 - 12 - 2023

FGV amplia el servici nocturn de Metrovalencia durant Nit de Cap d’Any fins al matí de l’1 de gener

Les circulacions addicionals permeten mantindre el pas de trens i tramvies des de la nit del 31 de desembre fins...