Data
11 de April de 2016

FGV i Carlet acorden ampliar el conveni de cessió de l’estació de Metrovalencia en la localitat

Es milloraran els accessos i l’entorn de les instal•lacions que han sigut cedides per 25 anys sense contraprestació econòmica

L’edifici albergarà un punt d’informació cultural i patrimonial que conviurà amb el servici propi ferroviari

L’estació, obra de l’arquitecte Francisco Mora Berenguer en 1925, és d’estil eclèctic tardà amb trets modernistes mesclats amb elements típics del regionalisme de l’època

El director gerent de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), Àngel García de la Bandera, i l’alcaldessa de Carlet, Maria Josep Ortega, han acordat ampliar el conveni subscrit en 2014 respecte a la cessió per part de l’empresa pública al Consistori per un període de 25 anys de l’estació denominada “Carlet” de la Línia 1 de Metrovalencia amb la finalitat de concretar qüestions que en el seu moment van quedar fora de l’acord.

D’esta manera, s’ha consensuat tindre en compte la responsabilitat de cada una de les parts respecte al manteniment de l’edifici i del seu entorn. A més, ambdós entitats han acordat analitzar possibles millores dels accessos a l’estació i de les instal•lacions de FGV en el municipi.

Per part de l’empresa pública s’han atés les propostes del Consistori al coincidir en que es tracta d’un edifici emblemàtic, tant per al municipi com per a FGV. Des de l’Ajuntament de Carlet s’ha exposat que en un futur s’instal•larà un punt d’informació cultural i patrimonial, que conviurà amb el servici propi de l’estació.

En concret, són objecte de la concessió 181 metres quadrats entre les escales i el vestíbul de la planta baixa i la vivenda, escales i terrassa de la planta alta, als que cal sumar els espais i elements de jardineria, arbratge, tanca i mobiliari annex a l’edifici.

La concessió es va concedir a títol de precari, per la qual cosa no existirà cap contraprestació econòmica per part del Consistori, que està interessat en l’ús de l’immoble amb fins d’utilitat pública o interés social, prioritàriament de caràcter cultural. L’Ajuntament va assumir les obres de conservació i manteniment necessàries per a adequar l’immoble, espais i elements objecte de concessió. En este sentit, cal destacar l’edifici està protegit com Bé de Rellevància Local, per la qual cosa els treballs s’han realitzat d’acord amb la normativa reguladora sobre patrimoni cultural valencià.

L’estació de Carlet

L’estació, obra de l’arquitecte Francisco Mora Berenguer en 1925, és d’estil eclèctic tardà amb trets modernistes mesclats amb elements típics del regionalisme de l’època. Es compon de dos cossos principals, la sala d’espera i la torre, i un altre secundari de menor altura. La primera planta de tot l’edifici ve unificada per una utilització en bandes ressaltades de dos rajoles de distinta coloració. La segona planta, inexistent en l’ala secundària, ve enèrgicament diferenciada entre la torre i el cos central.

En este s’obrin finestres d’arcs rebaixats, amb els seus renyons diferenciats per la rajola més clara, i en aquella parells de finestres d’aire gòtic. Un gran fris de taulellet, amb el nom de l’estació i la data, precedixen a la rematada de la torre, d’un emmerletat neomudéjar. El colorisme de la ceràmica es repetix en els arcs que recauen a la via.

Notícies relacionades

26 - 04 - 2024

Una delegació de la Comissió Europea i el Ministeri d’Hisenda visiten la Línia 10 de Metrovalencia

La posada en servici de la línia en 2022 va comptar amb finançament de la Unió Europea a través del...
21 - 04 - 2024

Els Espais i el Centre d’Atenció al Client de Metrovalencia van atendre més de 285.000 visites en 2023

L'oficina de Xàtiva va acumular 118.074 consultes personalitzades l'any passat, el 40,7% del total Setembre, octubre i març van ser...
19 - 03 - 2024

Metrovalencia evita 1,1 milions de desplaçaments de vehicles privats en els principals cinc dies de Falles

El servici d'FGV del dia 15 a la matinada del 20 eludix l'emissió de 1.568 tones de CO₂ a l'atmosfera...