Data
30 de January de 2017

Veïns i associacions de Torrent visiten la col•lecció de trens i tramvies històrics que FGV acull en els antics tallers del municipi

Estos tallers compten amb una col·lecció de 70 trens i tramvies dels quals 13 estan totalment restaurat

Una vegada finalitzats els primers treballs de condicionament de la zona exterior, el Pla Director establix les pròximes actuacions

FGV obrirà pròximament el termini per a inscriure’s a les visites a través del programa  “Obrim per Obres”  

 

Veïns i representants de diferents entitats socials de Torrent han visitat este matí la col·lecció de trens i tramvies històrics que Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) acull en els antics tallers que l’empresa té en esta localitat de´l’Horta Sud.

Esta ha sigut la primera de les visites que FGV ha organitzat de manera prèvia abans d’obrir al públic les instal·lacions, tal com va anunciar el passat mes de desembre la Consellera de Vivenda, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador.

Els veïns i entitats de Torrent han estat acompanyats en la seua visita per una representació de la corporació municipal, encapçalada per l’alcalde Jesús Ros, junt el director de Gestió de FGV, Vicente Alcaide. Al recorregut han assistit les associacions de veïns d´El Molí, La Torre-Centre Històric, Nicolau Andreu, FAVBUR i FAC de Torrent i altres entitats com a Torrent de Paraules.

A través del programa “Obrim per Obres”, FGV obrirà al públic estes instal·lacions que alberguen més de 70 trens i tramvies històrics, dels segles XIX i XX, amb 13 d’estos vehicles totalment restaurats i visitables.

Este Taller Museu tindrà la doble funció d’explotació ferroviària i espai expositiu per a que la ciutadania conega la història del trenet valencià, a través de la col·lecció de trens i tramvies històrics. Els interessats podran inscriure’s pròximament al programa de visites, quan les instal·lacions es troben totalment preparades.

Fins a hui, ja s’han realitzat els primers treballs de acondicionament de la platja de vies i dels elements exteriors i amb el Pla Director es marcaran les pròximes intervencions d’este conjunt arquitectònic.

El Pla Director que s’està elaborant per l’arquitecte Javier Pérez Igualada permet establir les fases i actuacions a realitzar, sent compatible els treballs necessaris amb el programa de visites previst per FGV al llarg de 2017, any que coincidix amb la celebració del 30 aniversari de l’empresa.

 Treballs realitzats i història dels tallers

Els treballs fins a este moment formen part d’una primera fase, en la que s’han condicionat els accessos als tallers per a visites externes en la platja de vies. Uns 3.000 m2, de manera que es pot recórrer la dita zona fins a arribar a l’edifici principal on es troben els vehicles restaurats, accedint per la porta de l’oest junt amb l’entrada de les vies. L’execució d’estes obres permet establir un programa de visites guiades i controlades a la zona, independentment de l’interior dels edificis.

Els tallers i cotxeres de Torrent van ser projectats per l’enginyer Santiago Castro Cardús per la Companyia de Tramvies i Ferrocarrils de València l’any 1963 i s’empraven per a realitzar el manteniment del material mòbil que la mencionada empresa utilitzava en la línia que unia València amb Villanueva de Castellón, que hui és part de la línia 1 de Metrovalencia.

Al posar-se en marxa l’actual seu de FGV en València Sud, que comprén tallers i cotxeres, els de Torrent van passar en 1992 a convertir-se en instal·lacions auxiliars de tallers i magatzem. Actualment, este complex de naus industrials, junt amb la seua platja de vies, servix també de depòsit de la col·lecció de Material Històric de FGV.

Notícies relacionades

13 - 06 - 2024

El Col·legi Sector Aeri de València tanca el programa de visites educatives a Metrovalencia previstes en este curs escolar

Alumnes i professors han recorregut els tallers i els trens que presten servici en la xarxa de metro Els 25...
17 - 04 - 2024

Metrovalencia obri les instal·lacions de València Sud al Col·legi Sant Joan de Ribera de Burjassot

L'activitat Metroescola pretén acostar als escolars el funcionament de la xarxa i els beneficis de l'ús del transport públic Alumnes...
16 - 04 - 2024

Metrovalencia acull una exposició contra la violència infantil en l’estació de Mislata

‘Recordes com et maltractaren?’, organitzada per l'Associació Quera, forma part de les activitats de Línia 0 d'FGV L'exhibició fotogràfica s'inaugura...