Data
14 de July de 2017

El Taller d’Història Ferroviària de FGV en Torrent ha rebut la primera de les seues visites guiades

Estas instal·lacions acullen més de 70 trens i tramvies antics, dels quals estan 13 totalment restaurats i visitables

Las visites gratuïtes es realitzaran este mes de juliol i a partir de setembre

Els treballs de condicionament de la zona exterior i del conjunt de l’edifici continuen de manera paral·lela a esta activitat

El Taller d’Història Ferroviària de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) en Torrent ha rebut la primera de les visites obertes al públic a estes instal·lacions que acullen més de 70 trens i tramvies històrics, 13 dels quals totalment restaurats, dels segles XIX i XX.

 FGV obri per primera vegada les portes al públic dels tallers de Torrent, a través d’un programa de visites guiades, i que permet donar a conéixer la col·lecció de trens i tramvies que ha restaurat i conserva l’empresa. 
 
Els protagonistes de la visita de han sigut els representants de diferents associacions i entitats ferroviàries que s’han interessat per conéixer el contingut de la proposta que oferix FGV. 
 
Els trens i tramvies que s’exposen, restaurats i visitables, formen part de la història ferroviària de la Comunitat Valenciana. Entre les peces accessibles al públic destaquen el tramvia de cavalls del segle XIX, l’últim que va circular en València abans del tancament del servici en els anys 60 del passat segle, trens com “Els portuguesos” o el cotxe saló Break. 
 
Fins a la data, FGV ha realitzat els primers treballs de condicionament de la platja de vies i dels elements exteriors, i amb el Pla Director es marcaran les pròximes intervencions d’este conjunt arquitectònic. 
 
Els tallers i cotxeres de Torrent van ser projectats per l’enginyer Santiago Castro Cardús i llocs en servici per la Companyia de Tramvies i Ferrocarrils de València l’any 1963 i s’empraven per a realitzar el manteniment del material mòbil que la mencionada empresa utilitzava en la línia que unia València amb Villanueva de Castellón, que hui és part de la línia 1 de FGV. 
 
Al posar-se en marxa l’actual seu de FGV en València Sud, que comprén tallers i cotxeres, les instal·lacions de Torrent van passar en 1992 a convertir-se en auxiliars de tallers i magatzem. Actualment, este complex de naus industrials, junt amb la seua platja de vies, servix també de depòsit de la col·lecció de Material Històric de FGV.
 
Amb la finalitat de recuperar este espai, FGV ha elaborat un Pla Director, dirigit per l’arquitecte Javier Pérez Igualada, que permet establir les fases i actuacions a realitzar, sent compatibles els treballs necessaris amb el programa de visites previst per FGV al llarg de 2017, any que coincidix amb la celebració del 30 aniversari de l’empresa. 
 
Programa de visites guiades
 
La web de FGV, www.fgv.es, ha incorporat un espai denominat “Taller´d’Història Ferroviària” en què es facilita informació i accés al formulari d’inscripció de les visites gratuïtes. 
 
La informació de la web de FGV, a la que també es pot accedir a través d’un enllaç des del lloc de Metrovalencia, www.metrovalencia.es, oferix una explicació sobre la visita, una galeria fotogràfica dels antics tallers, la localització dels mateixos, el calendari de visites (dijous predeterminats de juliol, setembre, octubre, novembre i desembre de 11:30 a 13 hores, en 2017) i les condicions d’edat, nombre de persones (entre 10 i 20) i acceptació de les normes de prevenció que s’han d’omplir per a disfrutar de la visita.
 
L’acollida ha sigut tot un èxit, en menys de 20 dies les cites estan completes fins quasi final d’any. La majoria són sol·licituds individuals, encara que també hi ha tancades diverses visites en grups, com per exemple la de l’Associació ADISTO (Associació de Disminuïts de Torrent), per a qui es farà una visita especial el dia 21 de juliol.
 

Notícies relacionades

23 - 04 - 2024

Metrovalencia se suma a la celebració del Dia del Llibre amb la iniciativa ‘Llibres viatgers de Línia 3’

Les estacions del tram entre Alboraia i Rafelbunyol han incorporat punts de lectura en els quals es poden intercanviar llibres...
01 - 01 - 2024

Metrovalencia àmplia el servici amb motiu del partit de Lliga entre València CF i Vila-real CF

El dispositiu previst incorpora circulacions addicionals després de la finalització de la trobada que comença a les 21.30 hores a...
29 - 12 - 2023

FGV amplia el servici nocturn de Metrovalencia durant Nit de Cap d’Any fins al matí de l’1 de gener

Les circulacions addicionals permeten mantindre el pas de trens i tramvies des de la nit del 31 de desembre fins...