Data
04 de June de 2018

FGV compta amb un nou Espai d’Història en l’estació de Benimàmet de Metrovalencia  dedicat al trenet

Els textos i fotografies exposats repassen la història del trenet en esta pedania de València que hui compta amb dos estacions subterrànies  Els panells estan en el vestíbul de l’estació junt amb la reproducció en miniatura dels edificis més representatius d’esta població     

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) ha instal·lat un nou Espai d’Història en l’estació de Metrovalencia de Benimàmet, dedicat a l’evolució del trenet en esta pedania de València.

 
Els panells arrepleguen textos i fotografies que descriuen l’evolució dels prop de 130 anys de servei ferroviari en esta pedania, així com l’origen i evolució de les estacions de Benimàmet i Les Carolines. 
 
Les peces que componen este nou Espai d’Història s’han instal·lat en el vestíbul de l’estació de Benimàmet, junt al local que acull la reproducció en miniatura dels edificis més representatius de la població, alguns ja desapareguts, i fets per Andrés García.  
 
Esta iniciativa s’ha realitzat en col·laboració amb l’alcaldia de Benimàmet i l’Associació de Veïns i Veïnes d’esta pedania de València. És resultat de l’exposició “La història del trenet de Benimàmet”, que es va organitzar el passat mes d’abril amb motiu de la finalització de les obres del Parc Lineal.


El trenet en Benimàmet
 
El 18 de juliol de 1888, la Societat Valenciana de Tramvies va inaugurar oficialment la línia completa del ferrocarril de via estreta de València a Llíria. A finals de 1889 Benimàmet ja comptava amb parada pròpia.
 
Durant anys el trenet ha unit Benimàmet amb València i altres poblacions de l’àrea metropolitana. Esta pedania de València que ara aspira a convertir-se en Entitat Local Menor ha sigut protagonista de l’evolució d’esta línia que va passar a gestionar FGV en 1987.  
 
Després d’anys de reivindicacions Benimàmet, iniciades a finals dels anys 80, va aconseguir que en 2008 la Generalitat iniciarà les obres de soterrament del traçat de la Línia 1 de Metrovalencia al seu pas per esta pedania de València.
 
El 16 de maig de 2011 es van obrir al públic les estacions i el traçat subterrani de Benimàmet, quedant pendent el condicionament de l’exterior. És ara, set anys després, quan s’ha completat el projecte de soterrament amb la inauguració del conegut com a Parc Lineal.


Espais d’Història
 
“Espais d’Història” és una xarxa de micro exposicions instal·lades amb l’objectiu de donar a conéixer la història dels tramvies i ferrocarrils valencians. Són espais temàtics, concrets i puntuals, situats en llocs amb seguretat i accés públic, per a difondre de manera atractiva la col·lecció de material ferroviari de FGV. 
 
En l’actualitat, els “Espais d’Història” estan repartits per diferents instal·lacions de Metrovalencia. D’esta manera, en el vestíbul de la seu de FGV, València Sud, es poden apreciar els “Tresors d’Arxiu” i “El valor del temps”, mentres que en la sala del Lloc de Comandament, també en València Sud, es troba l’anomenat “El Lloc de Comandament”.
 
En les estacions d’Àngel Guimerà, Paterna i Llíria de Metrovalencia es pot disfrutar de la mostra “El Trenet València-Lliria” i en les de Godella i Bétera es pot fer el propi amb “El Trenet València-Bétera.” En Pont de Fusta es pot recórrer en imatges els 125 anys d’esta emblemàtica estació.
 
 

Notícies relacionades

23 - 04 - 2024

Metrovalencia se suma a la celebració del Dia del Llibre amb la iniciativa ‘Llibres viatgers de Línia 3’

Les estacions del tram entre Alboraia i Rafelbunyol han incorporat punts de lectura en els quals es poden intercanviar llibres...
01 - 01 - 2024

Metrovalencia àmplia el servici amb motiu del partit de Lliga entre València CF i Vila-real CF

El dispositiu previst incorpora circulacions addicionals després de la finalització de la trobada que comença a les 21.30 hores a...
29 - 12 - 2023

FGV amplia el servici nocturn de Metrovalencia durant Nit de Cap d’Any fins al matí de l’1 de gener

Les circulacions addicionals permeten mantindre el pas de trens i tramvies des de la nit del 31 de desembre fins...