Data
20 de January de 2023

La Generalitat adapta els trens de Metrovalencia per a millorar l’accessibilitat a les persones amb mobilitat reduïda

  • Les actuacions previstes compten amb un pressupost de 3.206.500 euros, IVA inclòs i una execució de termini de 25 mesos
  • Aquesta i altres modificacions s’estan incorporant en els 62 metros i permeten complir amb els requeriments fixats en el Reial decret 1544/2007

La Generalitat Valenciana, a través de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), està executant els treballs per a completar l’adaptació de les 62 unitats de metre que circulen per la xarxa de Metrovalencia, segons el recollit en el Reial decret 1544/2007 de 23 de novembre, en el qual es regulen les condicions bàsiques d’accessibilitat i no discriminació per a l’accés i utilització de les maneres de transport per a persones amb discapacitat.

Les modificacions previstes en aquests 62 trens afecten elements mecànics i a les portes. Amb aquesta intervenció s’està incorporant en les primeres portes del tren un polsador accessible, en altura i manera per a actuar i facilitar l’accés a les Persones de Mobilitat Reduïda (PMR).

També, es realitzaran modificacions en la programació perquè el maquinista puga, en cas necessari, obrir directament la porta de servei més pròxima a la cabina. De la mateixa manera, s’està instal·lant en totes les portes dispositius sonors i lluminosos d’advertiment de portes, conforme els requisits d’accessibilitat per a informar de l’habilitació l’obertura, el tancament i en cas necessari el bloqueig.

Aquests treballs compten amb un pressupost de 3.206.500 euros, IVA inclòs, finantzitats per l’Unió Europea, i els realitza Stadler Rail Group València, S.A.O. El termini d’execució per a incorporar aquestes modificacions s’ha establit en 25 mesos.

Els trens de les tres sèries 4300 es van fabricar entre 2005 i 2012 amb diferents mesures d’accessibilitat, en funció de la legislació en vigor que estava en procés de desenvolupament. Amb aquesta actuació, els criteris d’accessibilitat s’incorporen en uns trens i s’unifiquen en uns altres millorant-se el ja realitzat.

En els últims anys, FGV ha anat introduint millores en aquests mateix trens com la senyalització de portes perquè tinguen un alt contrast interior i exterior cromàtic amb la resta del vehicle per a afavorir la seua visibilitat.

També s’han eliminat els seients abatibles que existien en la zona habilitada per a les cadires de rodes i se li han realitzat millores en aquesta zona, instal·lant les espatleres embuatades de protecció de les Persones de Mobilitat Reduïda (PMR), amb polsador sensitiu de sol·licitud de parada, específic per a PMR

En aquests moments només la 3a sèrie (22 unitats) disposa d’avisadors lluminosos i acústics interiors i exteriors, a les seues portes, per a facilitar la localització i indicar si s’estan obrint o tancant. Amb aquesta actuació s’unifiquen i milloren els criteris en totes les unitats de la sèrie, donant compliment a les normes actuals d’accessibilitat.

Els trens de la sèrie 4300 de Metrovalencia també disposen d’un sistema de megafonia exterior que anuncia la línia de metro en la qual estan prestant servei i la seua destinació en cada estació o baixador pels quals circulen diferents línies, a fi de facilitar informació a persones cegues o dificultats de visió. Aquesta millora complementa als missatges emesos a l’interior dels trens, en els quals es recorda en quina estació o baixador es troba en un moment donat i la destinació del tren.

Notícies relacionades

18 - 03 - 2024

Els metros i tramvies de Metrovalencia recorreran en els principals dies de Falles 700.000 km, l’equivalent a 17,3 vegades la volta al món

FGV posa en circulació 2.358 servicis especials i 9.517 ordinaris els dies 15, 16, 17, 18, 19 i matinada del...
01 - 01 - 2024

Metrovalencia àmplia el servici amb motiu del partit de Lliga entre València CF i Vila-real CF

El dispositiu previst incorpora circulacions addicionals després de la finalització de la trobada que comença a les 21.30 hores a...
29 - 12 - 2023

FGV amplia el servici nocturn de Metrovalencia durant Nit de Cap d’Any fins al matí de l’1 de gener

Les circulacions addicionals permeten mantindre el pas de trens i tramvies des de la nit del 31 de desembre fins...