Data
22 de November de 2019

L’estació d’Alameda de Metrovalencia acull el concert per a trens i banda del compositor Ferrer-Molina

La peça musical en què s’incorporen els sons dels trens serà interpretada per la Societat Musical de Picanya

És una creació innovadora que unix música en un espai públic, coreografia, intèrprets professionals i la tradició valenciana de les bandes

L’estació d’Alameda de Metrovalencia acollirà diumenge que ve 24 de novembre, entre les 18 i les 20 hores, el concert per a trens de metro i banda, del compositor valencià Juan Luis Ferrer-Molina i produïda per Troppemedia, que gravarà el desenvolupament de la interpretació. La interpretació d’este atípic concert es realitzarà sense interrompre la normal circulació dels trens per la pròpia estació d’Alameda i la resta de la xarxa.

Es tracta d’una peça musical site specific per a l’estació Alameda de Metrovalencia, de la que aprofita les seues qualitats acústiques i lumíniques, per mitjà de la integració dels sons quotidians dels trens i l’estació en la partitura, interpretada pels membres de la Societat Musical de Picanya.

Cinquanta músics s’abaixaran escalonadament en les andanes de l’estació d’Alameda per a tocar el seu instrument, desapareixeran en el següent tren i reapareixeran més tard en una altra andana.

Segons explica el propi Ferrer-Molina “es tracta d’una creació innovadora que combina música inèdita, espai públic, coreografia, intèrprets professionals del més alt nivell i la tradició valenciana de les bandes”.

“La proposta té caràcter escènic, coreogràfic i conceptual. És un projecte avantguardista i trencador que contribuirà a la difusió internacional de la música valenciana, així com irradiar una imatge de València com a espai cultural d’innovació i avantguarda”, destaca el propi compositor del concert per a trens de metro i banda.

Des d’un punt de vista musical, la nota pedal Re dels trens és el punt de partida sobre el qual s’afig tot l’espectre harmònic, escales pentatòniques, etc. Els glissandi dels trens es confonen amb els dels instruments musicals i viceversa, romanent sempre dins dels límits tímbrics, melòdics i harmònics capaços d’estimular les oïdes no necessàriament experts.

Ferrer-Molina

Ferrer-Molina és especialista en electroacústica i art sonor, compositor, director, musicòleg i crític musical format en conservatoris de Madrid i València. Ha realitzat a més cursos de música electroacústica. La seua tesi doctoral va versar sobre usos heterodoxos de la guitarra.

Així mateix, ha participat en festivals com a Festival With No Fancy Name (Nova York), SÓN (Auditori Nacional, Madrid), Nits d’Aielo i art (València) i FASE (Berlín). A més, ha exposat instal·lacions sonores i obres multimèdia en l’Institut Cervantes de Nova York, el Centre Cultural Comte Duc a Madrid i Sound-in (Fira d’Art Estampa).

El propi Ferrer-Molina ja va realitzar al juny de 2016 una intervenció musical en l’estació d’Alameda, dins de la programació del festival Ensems. 

Notícies relacionades

23 - 04 - 2024

Metrovalencia se suma a la celebració del Dia del Llibre amb la iniciativa ‘Llibres viatgers de Línia 3’

Les estacions del tram entre Alboraia i Rafelbunyol han incorporat punts de lectura en els quals es poden intercanviar llibres...
01 - 01 - 2024

Metrovalencia àmplia el servici amb motiu del partit de Lliga entre València CF i Vila-real CF

El dispositiu previst incorpora circulacions addicionals després de la finalització de la trobada que comença a les 21.30 hores a...
29 - 12 - 2023

FGV amplia el servici nocturn de Metrovalencia durant Nit de Cap d’Any fins al matí de l’1 de gener

Les circulacions addicionals permeten mantindre el pas de trens i tramvies des de la nit del 31 de desembre fins...