Data
11 de December de 2019

L’estació de Benimaclet de Metrovalencia repassa els 25 anys d’història del tramvia

El 21 de maig de 1994 va entrar en funcionament el primer tram de l’actual xarxa tramviària que ja compta amb 43 parades i 20 quilòmetres

La mostra estarà instal·lada en el vestíbul d’estes instal·lacions fins al pròxim 7 de gener de 2020
L’estació de Benimaclet de Metrovalencia repassa els 25 anys d’història de l’actual xarxa de tramvia, inaugurada el 21 de maig de 1994.     “Memòria d’un tramvia, 1994-2019” realitza un recorregut pel desenvolupament d’este sistema de transport que va recuperar la Generalitat a finals del passat segle, convertint a València en la primera de les ciutats espanyoles a implantar una xarxa tramviària moderna. 
 
L’obertura de l’exposició es realitzarà esta vesprada, amb l’actuació del Cor de la Unió Musical de Paiporta, i estarà instal·lada fins al pròxim 7 de gener.  
 
La mostra compta amb diferents seccions temàtiques que permeten repassar estos 25 anys. “Tram News” presenta  una selecció de 25 notícies sobre els inicis, la ciutat, el seu procés d’ampliació, material mòbil, instal·lacions i usuaris. En l’apartat  “Ciutat transportada, ciutat transformada” s’exposen imatges que mostren zones de la ciutat de València abans i després de la implantació del nou tramvia, mostrant l’evolució que han viscut els carrers i barris des del trenet a l’actualitat. 
 
“El disseny també viatja amb tramvia” ofereix un espai dedicat a la concepció integral del tramvia, concebut com un mitjà de transport integrat en l’escena urbana. L’espai dedicat al dissenyador Paco Bascuñán en esta mateixa estació i el seu treball vinculat a la xarxa tramviària formen part de la mateixa secció, ocupant un lloc destacat.
 
Accions commemoratives
 
Esta mostra se suma a les activitats que ha organitzat Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) enguany per a commemorar l’aniversari. Al maig es va presentar el logo commemoratiu  i un audiovisual com a primeres accions divulgatives. 
 
També, FGV ha instal·lat amb motiu d’esta celebració panells commemoratius dels “Espais d’Història”, amb fotografies i documentació sobre l’evolució d’este mitjà de transport en la ciutat.  
 
L’estació d’Empalme i les parades de Marxalenes, Benimaclet, La Carrasca i Les Arenes recorren a través d’estos punts d’informació la història del trenet i el tramvia, amb la reproducció de projectes originals conservats en l’arxiu de FGV, fotografies històriques i textos explicatius.
 
Més recentment, FGV ha emés un títol commemoratiu amb la imatge d’este aniversari. Els més de mig milió de suports fabricats amb la imatge d’este aniversari es distribuïxen en estacions i màquines d’autovenda de la xarxa de Metrovalencia.
 
Pròximament, com a part de les accions que es desenrotllen en este aniversari, FGV ha previst recuperar la senyalització original que el dissenyador Paco Bascuñán va elaborar per a la posada en servei del tramvia de València en 1994. Un total de 21 cartells dedicats a cada una de les 21 parades inicials del tramvia s’instal·laran novament com a element d’identificatiu de les mateixes. 
 
Evolució històrica
 
Al llarg d’este quart de segle han sigut més de 155 milions els viatgers  els que han utilitzat este mitjà de transport, integrat en la xarxa de Metrovalencia i que en l’actualitat arriba també a les poblacions de Burjassot i Paterna. 
 
El 21 de maig de 1994, amb l’obertura de la Línia 4 del tramvia de València,  es va recuperar un sistema de transport públic que des de finals del segle XIX fins a 1970 havia vertebrat la ciutat i articulat la vida quotidiana dels seus ciutadans. 
 
La línia inicial del tramvia es va inaugurar amb 9’8 quilòmetres de xarxa en via doble, d’ample mètric, amb sengles bucles de retorn disposats en els seus extrems. En estos 25 anys la xarxa tramviària ha evolucionat fins a comptar amb tres línies en servici: Línia 4 (Mas del Rosari/Doctor Lluch), 6 (Tossal del Rei/Marítim Serradora) i 8 (Marítim-Serrería/Marina Reial Joan Carles I). L’explotació actual suma 20 quilòmetres i 43 parades repartides pels municipis de València (32), Burjassot (6) i Paterna (5).
 

 

Notícies relacionades

26 - 04 - 2024

Una delegació de la Comissió Europea i el Ministeri d’Hisenda visiten la Línia 10 de Metrovalencia

La posada en servici de la línia en 2022 va comptar amb finançament de la Unió Europea a través del...
21 - 04 - 2024

Els Espais i el Centre d’Atenció al Client de Metrovalencia van atendre més de 285.000 visites en 2023

L'oficina de Xàtiva va acumular 118.074 consultes personalitzades l'any passat, el 40,7% del total Setembre, octubre i març van ser...
19 - 03 - 2024

Metrovalencia evita 1,1 milions de desplaçaments de vehicles privats en els principals cinc dies de Falles

El servici d'FGV del dia 15 a la matinada del 20 eludix l'emissió de 1.568 tones de CO₂ a l'atmosfera...