Data
25 de February de 2019

Ximo Puig anuncia que el TRAM d’Alacant comptarà amb una nova línia que unirà de forma directa la Platja de Sant Joan i Porta del Mar de juny a setembre

La nova Línia 5 se sumarà a l’actual Línia 4 en el recorregut, la qual cosa permetrà establir una freqüència de pas de 15 minuts entre esta zona i Alacant

Amb este nou servici s’habilitaran dos estacions que han estat sense ús des de 2013 per a cobrir l’increment de demanda d’este període estival

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que el TRAM d’Alacant comptarà, a partir de juny, amb una nova línia que unirà de forma directa la Platja de Sant Joan, des de la parada de Plaça  La Corunya, fins a la parada de Porta del Mar, la qual cosa, tal com ha expressat el cap del Consell, permetrà "augmentar la capacitat de mobilitat" de la ciutadania.
 
Puig s’ha pronunciat així junt amb la consellera de Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, després d’assistir a una reunió tècnica per a abordar millores en el servici ferroviari del TRAM d’Alacant, una connexió a què el president s’ha referit com "una gran prioritat per al Govern valencià en matèria d’infraestructures".
 
"Es tracta d’avançar perquè el servici del TRAM siga cada vegada més útil" a la societat, ha prosseguit el president, qui ha afegit que el transport públic i la millora de la mobilitat són aspectes "fonamentals" per al Consell.

Per la seua banda, la consellera de Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha apuntat que la posada en marxa d’este servici coincidirà amb el servici del TRAMnochador en les nits del cap de setmana, per la qual cosa esta nova connexió "estarà disponible les 24 hores" durant un període en què la població d’Alacant "es multiplica per 10 i s’incrementa en un 50%" el nombre d’usuaris del TRAM.
 
Amb esta nova línia, la Generalitat aposta per reforçar este tipus de mobilitat i afavorir la connexió des del TRAM d’Alacant amb les zones de la platja del Postiguet, moll de Llevant, Port d’Alacant, Explanada, Ajuntament o el centre històric, tant per a les persones residents en Platja de Sant Joan com de les poblacions de més al nord de la província.
 
Esta nova línia 5, que inicialment serà estacional de juny a setembre, serà la sexta línia del metropolità alacantí, que ja compta amb la Línia 1 (Luceros-Benidorm), la Línia 2 (Luceros-Sant Vicent del Raspeig), la Línia 3 (Luceros-El Campello), la Línia 4 (Luceros-Plaza La Corunya) i la Línia 9 (Benidorm-Dénia).
 
La nova connexió aprofitarà la plataforma que hui està en desús de l’antiga Línia 4L entre Porta del Mar i Sangueta que es va tancar a l’estiu de 2013. Per tant, la nova Línia 5 coincidirà en el recorregut amb l’actual Línia 4 en quinzes parades i tindrà dos parades pròpies en les estacions de la Marina i Porta del Mar per a completar el traçat.
 
Açò permetrà que en les línies 4 i 5 la freqüència de pas siga de 15 minuts, des de Platja de Sant Joan en direcció a Alacant, enfront dels 30 minuts actuals que oferix la Línia 4. Les persones usuàries de la Línia 4 tindran la possibilitat de realitzar transbord, si així ho desitgen, en la parada de Sangueta per a arribar fins a Porta del Mar, i les de la Línia 5 per a desplaçar-se a Luceros.
 
Cal tindre en compte que el nucli de Platja de Sant Joan multiplica la seua població en el període estival i, amb la posada en servici d’esta nova línia, la ciutadania disposarà de la mateixa freqüència de tramvies que altres poblacions com a Sant Vicent del Raspeig o El Campello, amb circulacions cada 15 minuts.

Inicialment Ferrocarrils de la Generalitat valenciana (FGV) posarà en servici esta línia entre els mesos de juny i setembre, al ser el període en el qual es produïx un major increment de demanda en esta zona. En funció de les dades que s’obtinguen, cabria la possibilitat d’ampliar el servici a la resta de l’any, tal com ha explicat Salvador.
 
La posada en marxa d’esta línia és possible gràcies a la finalització de les obres del túnel de Serra Grossa que ha permés la circulació en un tram que actuava com un coll de botella que impedia introduir més tramvies a la circulació.

Per a posar en servici esta nova connexió FGV ha pressupostat uns 150.000 euros per a l’adequació de la infraestructura existent. A més, es posaran en circulació tres unitats que realitzaran 68 servicis diaris, que se sumaran als 402 que s’oferixen actualment en el conjunt de la xarxa. També s’incorporaran 10 maquinistes per a cobrir el nou gràfic d’explotació, amb un cost aproximat d’uns 500.000 euros. 
 
Obres per a donar continuïtat al Passeig Gómiz 
 
A més, d’altra banda, el president també ha anunciat que la Generalitat realitzarà unes obres per a donar continuïtat al Passeig Gómiz entre la Platja del Postiguet fins a l’Albufereta, ja que ara queda tallat en un tram de 300 metres. El projecte ja aprovat, que ha redactat la Conselleria en col·laboració amb l’Autoritat Portuària d’Alacant, formarà part de la Via Litoral en què treballa la Generalitat pel seu gran valor paisatgístic.
 
D’esta manera, Salvador hi ha assenyalat que la Conselleria invertirà 448.240 euros per a "eliminar la problemàtica de seguretat viària de vehicles, vianants i ciclistes que patix este tram del passeig". Per a això se "urbanitzarà este tram i es dotarà d’enllumenat, pavimentació i mobiliari urbà per a enllaçar-ho amb la connexió del passeig".

Notícies relacionades

26 - 04 - 2024

Una delegació de la Comissió Europea i el Ministeri d’Hisenda visiten la Línia 10 de Metrovalencia

La posada en servici de la línia en 2022 va comptar amb finançament de la Unió Europea a través del...
21 - 04 - 2024

Els Espais i el Centre d’Atenció al Client de Metrovalencia van atendre més de 285.000 visites en 2023

L'oficina de Xàtiva va acumular 118.074 consultes personalitzades l'any passat, el 40,7% del total Setembre, octubre i març van ser...
19 - 03 - 2024

Metrovalencia evita 1,1 milions de desplaçaments de vehicles privats en els principals cinc dies de Falles

El servici d'FGV del dia 15 a la matinada del 20 eludix l'emissió de 1.568 tones de CO₂ a l'atmosfera...