Data
06 de December de 2023

La Casa de la Cultura de Rafelbunyol acull l’exposició “Les dones d’FGV. 35 anys camí de la igualtat”

  • La mostra romandrà oberta al públic fins al pròxim 17 de desembre i forma part dels actes programats amb motiu del 130 aniversari de l’arribada del trenet a esta localitat
  • A través de panells, documents i peces audiovisuals es realitza un recorregut sobre el procés d’incorporació de la dona a l’activitat de l’empresa que gestiona Metrovalencia i TRAM d’Alacant

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) i l’Ajuntament de Rafelbunyol exposen a la Casa de la Cultura d’este municipi la mostra “Les dones d’FGV. 35 anys camine de la igualtat” .

Esta mostra que es va organitzar inicialment per FGV amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, està dedicada a la labor de les dones treballadores en els més de 35 anys d’història de l’empresa.

A Rafelbunyol s’exposa del 5 al 17 de desembre com a part també de la commemoració del 130 aniversari de l’arribada del trenet al municipi.

Al llarg d’este procés, la participació de les dones en totes les àrees de l’empresa ha anat en augment fins a ser part indispensable del seu funcionament diari. La mostra reconeix la labor d’eixes dones pioneres per a fGV i que van ser les primeres a exercir treballs fins a eixe moment reservats per a homes.

En estos més de 35 anys han sigut moltes dones les que han anat obrint camí a unes altres, sent les primeres a assumir un lloc de responsabilitat o arribar a treballar com a interventores, maquinista, en el Lloc de Comandament o en tallers.

A més en esta mateixa mostra es fa referència a l’evolució dels diferents plans d’Igualtat aprovats per l’empresa i es presenten accions desenvolupades per FGV en esta matèria com Les Xiques no perden el tren o la Guia didàctica per a combatre estereotips de gènere en el ferrocarril.

De FEVE a FGV

De les 882 persones (753 a València i 129 a Alacant), que en 1986 es van incorporar en el procés de transferència de FEVE a FGV, una xicoteta part eren dones.

En un sector tan masculinitzat com el ferroviari, 58 treballadores, i quatre en pràctiques, van formar part d’FGV des dels seus inicis, representant un 6,8% del total de la plantilla. A Alacant, 14 treballadores i a València 44.

Actualment, treballen en FGV 566 dones que representen un 31,27% de la plantilla. Un increment considerable des de 1987, tenint en compte que l’actual plantilla d’FGV està integrada per 1.810 persones.

En este escenari ja es donen casos que acosten a FGV a la paritat, com a mostra d’un canvi efectiu i real. La nova Línia 10 incorpora novetats tècniques però també una molt important pel que fa a la seua dotació de personal. Per primera vegada, el conjunt de treballadores i treballadors incorporats és majoritàriament femení.

Notícies relacionades

21 - 02 - 2024

Metrovalencia obri les instal·lacions de València Sud al col·legi José Senent de Massarrojos

L'activitat Metroescola pretén acostar als escolars el funcionament de la xarxa i els beneficis de l'ús del transport públic Una...
17 - 02 - 2024

El 72,1% dels usuaris de Metrovalencia realitza els seus desplaçaments per motius de treball o estudis

Els moviments per raons laborals aglutinen el 41% i els acadèmics el 31,1% El 47,3% de passatgers i passatgeres residix...
14 - 02 - 2024

Metrovalencia obri les instal·lacions de València Sud al col·legi IALE International School de L’Eliana

L'activitat Metroescola pretén acostar als escolars el funcionament de la xarxa i els beneficis de l'ús del transport públic Cinquanta...